Οι διογκωμένοι αδένες στα παιδιά μπορούν να αποτελέσουν αιτία ανησυχίας, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι πολύ σοβαρές. Οι λεμφαδένες είναι σαν τους «φροντιστές» οι οποίοι τίθενται σε επιφυλακή όταν κάτι δεν λειτουργεί καλά στο σώμα.

Περιέχουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που φροντίζουν την άμυνα του σώματός σας.

Οι λεμφαδένες είναι μέρος του λεμφικού συστήματος, το οποίο είναι ένα δίκτυο αγγείων μικρότερο από τις αρτηρίες και τις φλέβες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά σε συγκεκριμένα μέρη, όπως ο λαιμός, οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα.

Είναι πολύ κοινό για τους παιδίατρους να βλέπουν πρησμένους αδένες στα παιδιά. Στα μικρά παιδιά αυτό συμβαίνει πολύ συχνά.

Είναι πολύ εύκολο να ελέγξετε εάν το παιδί σας έχει διογκωμένους αδένες, καθώς θα είναι ασυνήθιστα μεγάλοι. Μερικές φορές είναι επώδυνες.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι τα σώματα των παιδιών είναι πολύ πλούσια σε λεμφικό ιστό. Ως εκ τούτου, οι διογκωμένοι λεμφαδένες στα παιδιά είναι πολύ συνηθισμένοι, διότι τα μικρά παιδιά έχουν πιο εμφανείς ανοσολογικές αντιδράσεις σε βακτηριακές λοιμώξεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια.

Κύριες αιτίες των διογκωμένων αδένων στα παιδιά

Τα βακτήρια και λοιμώξεις όπως η φαρυγγίτιδα, η αμυγδαλίτιδα και η επιπεφυκίτιδα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδεις λεμφαδένες. Θα κάνουν στους αδένες κακό για λίγο. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να συμβεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, ένα παράσιτο ή μύκητας μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή. Αν και δεν είναι πολύ συνηθισμένο να συμβαίνει αυτό στα παιδιά, θα πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, αποτελούν σύμπτωμα σοβαρών ανοσολογικών ασθενειών, οι οποίες είναι διαταραχές όπου το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει υγιή κύτταρα στο σώμα. Επιπλέον, θα μπορούσαν να είναι νεοπλασματικά, τα οποία συμβαίνουν ως αποτέλεσμα μεταβολών στα κύτταρα των ιστών.

Είναι πολύ λιγότερο κοινό για τους πρησμένους αδένες να είναι συμπτώματα πιο σοβαρών λοιμώξεων. Για παράδειγμα, ανοσολογικές ασθένειες, προβλήματα θυρεοειδούς, λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ασθένεια Kawasaki, όγκοι και παρενέργειες από μερικά φάρμακα.



agrinio24.gr