Αγιορείτικες αγκινάρες αυγολέμονο, η αυθεντική συνταγή που αγαπούσε ο μοναχός Επιφάνιος, μια από ασκητικές μορφές του Αγίου Όρους που κατέκτησε το σεβασμό διάσημων σεφ. Συχνά τον αποκαλούσαν και «Αρχιμάγειρα» του Αγίου Όρους, καθώς ανέδειξε την αγιορείτικη κουζίνα, μέσα από τις συνταγές του, αλλά και το βιβλίο του «Μαγειρική του Αγίου Ορους», το οποίο εκδόθηκε αρχικά το 2008, επανατυπώθηκε έκτοτε πολλές φορές και μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες.
Αγκινάρες αυγολέμονο: Δοκιμάστε ένα από τα πιο απλά, αλλά πιο νόστιμα πιάτα της αγιορείτικη κουζίνας από τον Μοναχό Επιφάνιο και σίγουρα θα επανεκτιμήσετε τη γευστική απόλαυση που προσφέρει ένα απλό λαδερό πιάτο!
Τα υλικά για 7 μερίες αγιορείτικες αγκινάρες αυγολέμνο είναι:
10 με 15 αγκινάρες
4 με 5 σκελίδες σκόρδο
10 ως 15 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μάραθο
250 γρ. λάδι
8 αυγά
5- 6 λεμόνια
Αλάτι
Μαυροπίπερο
Κύμινο
Επί το έργον:
Καθαρίζουμε πολύ καλά τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα καθώς και όλα τα μυρωδικά και χορταρικά και τα ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε στον ταβά το λάδι και τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε ελαφρώς σε σιγανή φωτιά. Κατόπιν απλώνουμε τον άνηθο και τον μάραθο και από πάνω αραδιάζουμε όμορφα τις αγκινάρες, σαν μπολάκια στη σειρά. Προσέχουμε να μην είναι ανάποδα.
Προσθέτουμε τρία ποτήρια νερό μαζί με αλάτι, το μαυροπίπερο και το κύμινο και δυναμώνουμε τη φωτιά επί τριάντα λεπτά. Ύστερα από τα τριάντα αυτά λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά για άλλα είκοσι λεπτά και τέλος κατεβάζουμε το φαγητό, πριν απορροφήσει όλα τα ζουμιά του.
Με ιδιαίτερη προσοχή γέρνουμε τον ταβά και παίρνουμε σε ένα μπολ το ζουμί, προσέχοντας να μην ανακατευτεί το φαγητό μας. Οι αγκινάρες πρέπει να είναι όμορφα τοποθετημένες και προς τα πάνω ώστε να γεμίσουν όταν ρίξουμε σε αυτές το αυγολέμονο.
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα χαμηλό μπολ. Προσθέτουμε έπειτα λίγο λίγο τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας τα χτυπημένα αυγά και, κατόπιν, ρίχνουμε σιγά σιγά στο ωμό αυγολέμονο το ζουμί του φαγητού που κρατήσαμε ανακατεύοντας συνεχώς το μείγμα. Αφού έχουμε ρίξει όλο το ζουμί μες στο αυγολέμονο, το βάζουμε στο φαγητό απλώνοντάς το πάνω από τις αγκινάρες ομοιόμορφα, έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους.
Αν θέλουμε να σκεπάσουμε το φαγητό μας, καλό είναι να μην κλείσουμε ερμητικά το καπάκι.
*Από το βιβλίο «Μαγειρική του Αγίου Όρους» του μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού
Πηγή: mountathos-eshop, dogma.gr