Έτσι γιορτάζεται το Πάσχα στην Πάρο

Ένα μοναδικό έθιμο αφιερωμένο στην ζωή και τα πάθη του Ιησού λαμβάνει χώρα στο χωριό Μάρπησσα, στην ενδοχώρα της Πάρου τις ημέρες του Πάσχα.

Η Αναπαράσταση των Παθών τη Μεγάλη Παρασκευή συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου που επισκέπτονται το χωριό για να παρακολουθήσουν από κοντά το μοναδικό αυτό έθιμο.

Κατά την περιφορά του Επιταφίου, η οποία συνοδεύεται από χορωδία, η οποία απαρτίζεται από 40 γυναίκες του χωριού, διοργανώνονται δρώμενα που αναπαριστούν στιγμιότυπα από τη ζωή του Ιησού μέχρι την πορεία του προς το Σταυρό και τη Λύτρωση.

Οι στάσεις που πραγματοποιούνται είναι 12, όσα και τα θέματα που αναπαριστώνται από τα Θεία Πάθη. Η Ανάσταση του Λαζάρου, η είσοδος στα Ιεροσόλυμα, ο Μυστικός Δείπνος, η Προσευχή στο όρος των Ελαιών, η κρεμάλα του Ιούδα, η Ανάβαση του Γολγοθά, η Σταύρωση, η Αποκαθήλωση, η Ταφή είναι κάποιες από τις θεματικές που παίρνουν σάρκα και οστά από μαθητές και νέους, χωρισμένους σε ομάδες των 10-15 ατόμων.

Ωστόσο, οι εκδηλώσεις στη Μάρπησσα, δεν περιορίζονται μόνο στη Μεγάλη Παρασκευή. Μετά τη δεύτερη Ανάσταση πραγματοποιείται αναπαράσταση της Ανάστασης και το κάψιμο του Ιούδα στους Μύλους του χωριού, ενώ ανήμερα το Πάσχα στο γήπεδο στήνεται γλέντι με ψητό αρνί, αυγά και ντόπιο κρασί να προσφέρονται απλόχερα σε ντόπιους και επισκέπτες.

newsbeast.gr


Πηγή