Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εκλογή της σε θέση αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Εύα Καϊλή μιλάει στα «ΝΕΑ» για τη συγκυρία στην οποία αναλαμβάνει το πόστο, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το κόμμα της.

Η επιτυχία της, λέει, ήταν «αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και διακομματικών και διακρατικών σχέσεων που έχτισε μαζί με την ομάδα της από την πρώτη μέρα», ενώ τονίζει πως θα προσπαθήσει να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της «την επανάκαμψη και της παράταξής μας ως μιας αξιόπιστης εναλλακτικής».

Αναλαμβάνετε ένα σημαντικό αξίωμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Πώς πρέπει να διαχειριστεί η ΕΕ το υπόλοιπο της πανδημίας και τα οικονομικά απόνερα που θα φέρει;

Αισθάνομαι εξαιρετική την τιμή στο πρόσωπό μου, να αναλαμβάνω όντως ένα σημαντικό αξίωμα, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και διακομματικών και διακρατικών σχέσεων που έχτισα μαζί με την ομάδα μου από την πρώτη μέρα. Σε μια στιγμή που η επόμενη μέρα της πανδημίας μάς βρίσκει και πάλι μπροστά σε νέες προκλήσεις, σε μια διαρκή διαχείριση αβεβαιοτήτων, μας βρίσκει και πιο αποφασισμένους έχοντας επίγνωση της ευθύνης για την Ευρώπη. Η ΕΕ έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία, να πετύχει περεταίρω ενοποίηση και συντονισμό των πολιτικών μας στην κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας και της ανθεκτικότητας που απαιτείται να αποκτήσουμε, ενώ ο μετασχηματισμός της βιώσιμης τεχνολογικής ανάπτυξης στην ψηφιακή εποχή μπορεί να αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για όλους τους πολίτες, αν κατανοήσουμε το τι σημαίνει και δράσουμε εγκαίρως. Κυρίαρχο στην ατζέντα είναι το ζήτημα και της ενεργειακής επάρκειας και αυτονομίας για να αντιμετωπίσουμε και το κύμα ακρίβειας που έχει πλήξει τις χώρες μας, όπως και ο επανασχεδιασμός ή η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας μέχρι την οριστική επανάκαμψη των οικονομιών μας. Το να μην επιτρέψουμε να επιβαρυνθούν και να απομονωθούν οι λιγότερο ισχυρές χώρες από τις συνέπειες και τα απόνερα που ακολουθούν μια τέτοια μη συστημική κρίση, προστατεύοντας τους πολίτες και την κοινωνική συνοχή χωρίς εξαιρέσεις είναι βασικός στόχος και μέλημα, πόσω μάλλον για μια ελληνίδα πολιτικό.

Τι συμβολίζει για την Ελλάδα η εκλογή σας στη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου; Εχει σημασία οι νότιες χώρες να εκπροσωπούνται σε τέτοιες θέσεις ευθύνης;

Προέρχομαι ​από μια χώρα που ήταν στον πυρήνα της ΕΕ και φαίνεται ότι επιστρέφει και ανακάμπτει κερδίζοντας μικρές νίκες σε πολλά πλέον επίπεδα. Και θα προσπαθήσω, εννοείται, να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την επανάκαμψη και της παράταξής μας ως μιας αξιόπιστης εναλλακτικής για την ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Η νέα πρόεδρος από τη Μάλτα ήδη δείχνει ότι η ηλικία, το φύλο, η γεωγραφία, δεν αποτελούν εμπόδια όσο στο παρελθόν. Ομολογώ όμως ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο ούτε δεδομένο ούτε απλό ως την τελευταία στιγμή. Ηταν μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτούσε ισχυρές βάσεις και σχέσεις. Χωρίς μια ισχυρή παράταξη ή μια κυβερνητική παράταξη, όλα γίνονται πιο δύσκολα. Πάντως το ότι Ελληνες και Κύπριοι με στήριξαν χωρίς δεύτερες σκέψεις είναι μια τιμή που δεν θα την ξεχάσω. Και εύχομαι και η Κύπρος να κερδίσει σύντομα μια εξίσου σημαντική θέση, γιατί το αξίζουν οι συνάδελφοι και γιατί ο δρόμος είναι πλέον ανοιχτός, ενώ ήδη διαφάνηκε στην ομιλία της προέδρου πως χτίσαμε γερές σχέσεις και φιλίες και πείσαμε πως η ΕΕ πρέπει να τολμήσει να κάνει άλματα μπροστά, χωρίς κανείς να αισθάνεται αδύναμος απέναντι σε ισχυρά εθνικά συμφέροντα.

Εκπροσωπείτε, μέσω του δικτύου EU40, μια γενιά νεότερων ευρωπαίων πολιτικών. Μπορείτε να κάνετε την ΕΕ πιο ελκυστική για τους συνομηλίκους σας, που έχουν ζήσει τις επιπτώσεις διαδοχικών κρίσεων;

Ηδη μέσω των δικτύων νέων ευρωβουλευτών πετύχαμε σημαντικές νίκες και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ολομέλειας, ώστε να γίνουν οι διαδικασίες πιο ελκυστικές και δημοκρατικές αλλά και προσιτές στους νέους συναδέλφους. Ενας πολιτικός για να μπορεί να εξελιχθεί οφείλει να ακούει διαφορετικές απόψεις και να υιοθετεί καινοτόμες ιδέες. Πόσω μάλλον όταν διαχειριζόμαστε καθημερινά αβεβαιότητες και δυσκολευόμαστε ακόμη να αντιληφθούμε τις επιπτώσεις της σαρωτικής κρίσης που έφερε η πανδημία. Οφείλουμε έχοντας στον νου μας τις αγωνίες της νέας γενιάς να δώσουμε προοπτική αλλά και να διασφαλίσουμε ότι το ταμείο ανάκαμψης θα καταλήξει στον πραγματικό μετασχηματισμό για την κατάκτηση μιας νέας ανθεκτικότητας και στρατηγικής αυτονομίας για την ΕΕ και τους πολίτες της. Η δε κατανόηση των τεκτονικών αλλαγών της ψηφιακής μετάβασης κρύβει χρυσές ευκαιρίες για νέα εργαλεία και λύσεις στα μεγάλα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μαζί. Από την οικονομία των ψηφιακών πλατφορμών, την τηλεργασία, την ενεργειακή επάρκεια μέχρι την άμυνα σε υβριδικούς πολέμους.

Είστε αντιπρόεδρος του ΕΚ πλέον, μια θέση που το ΠΑΣΟΚ έχει να δει οκτώ χρόνια. Αλλάζει η εκλογή σας τους συσχετισμούς για το κόμμα σας;

Η εκλογή μου στην 5η θέση, υψηλότερα από εξαιρετικά γνωστούς και δημοφιλείς πολιτικούς των ισχυρότερων χωρών, δείχνει πως με δουλειά, συνέπεια, αξιοπρέπεια αλλά και αποφασιστικότητα μπορεί κανείς να κερδίζει μάχες για τη χώρα του, την παράταξή του, τους συμπολίτες του. Οταν κανείς διεκδικεί για τη χώρα του όσα της αξίζουν, μετά από την άδικη δεκαετή κρίση που περάσαμε, και όταν κερδίζει μικρές μάχες, με εθνική αυτοπεποίθηση που πηγάζει από τις βεβαιότητες του τι αξίζει πραγματικά η χώρα του, έχει ακόμη κι αυτό από μόνο του κάποια αξία. Προσωπικά ελπίζω ότι αντανακλά και αθροίζει τελικά και στην παράταξή μου, δείχνοντας ότι επιστρέφουμε και ως σοσιαλδημοκράτες. Και ότι η γενιά μας έρχεται να τιμήσει τους αγώνες των μεγαλύτερων. Μαζί με τη νέα ηγεσία, με τον νέο μας πρόεδρο και τους αγαπημένους συνάδελφους μου, έχοντας αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες, και έχοντας αποδείξει ότι δεν φοβόμαστε τη σκληρή δουλειά, πιστεύω ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις προσδοκίες των πολίτων και να πείσουμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε για τους Ελληνες ένα καλύτερο μέλλον ως παράταξη. Εκτιμώ ότι οι μικρές μας νίκες δείχνουν πως δεν μένουμε στα λόγια. Δείχνουν ότι επιστρέψαμε αποφασισμένοι για πολλή δουλειά.



agrinio24.gr