Γλαβίνας: «Δεν πετύχαμε τον στόχο μας – Να συζητήσουμε με ανοιχτές πόρτες»
Ο κ. Γλαβίνας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του ΠΑΣΟΚ και στην «επόμενη μέρα».
«Ενώ αναζητούσαμε την παρουσία του ΠΑΣΟΚ κατά την προεκλογική περίοδο, με τις θέσεις και τις απόψεις μας, δε το πέτυχαμε. Θα προτιμούσαμε να είχε γίνει το debate που ζητήσαμε, να έχουν τεθεί οι πολιτικές μας θέσεις. Δεν ξέρω γιατί δεν ακούστηκαν οι πολιτικές θέσεις ας, εμείς τις θέσαμε, βγήκαμε και στην κοινωνία. θεωρώ ότι κάναμε βήματα προόδου, αντί να είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίση που έχασαν μονάδες, είμαστε εμείς που αυξήσαμε τις δυνάμεις μας και είναι μια αντίφαση αυτό. Έχει πρόβλημα το ΠΑΣΟΚ αντί να έχουν οι άλλοι», είπε αρχικά.
Για την επιστολή του Ν. Παπανδρέου: Διαβάσαμε καθετί που συνέβη χθες και φαίνεται μια ψυχραιμία. Εμείς ζητήσαμε να πάμε στα όργανά μας συγκροτημένα, να κάνουμε μια δίκαιη αποτίμηση, να ακούσουμε προτάσεις, αυτοκριτική. Δεν έχουμε ακούσει μια διαφορετική προσέγγιση ως προς τα πολιτικά ζητήματα. όλοι κάναμε ό,τι καλύτερα μπορούσαμε. Ανταποκρίθηκε ένα κομμάτι του κόσμου στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά υπάρχει πρόβλημα στα αστικά κέντρα. Δεν πέτυχαμε τον στόχο μας. Να συζητήσουμε με ανοιχτές πόρτες. Έχουμε πολιτικό συμβούλιο την άλλη βδομάδας και κεντρική επιτροπή. Την ενότητα την εξασφαλίζει η πίστη στο καταστατικό. Θέλουμε εξωστρέφεια και να δείξουμε περισσότερη δράση. Όλα θα γίνουν βάσει του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ» συμπλήρωσε ο κ. Γλαβίνας.
Ξανθόπουλος: Την προσέγγιση ότι εμείς οι αριστεροί είμαστε φτωχοί, δραχμοβίωτοι και κοιμόμαστε κάτω από τις γέφυρες δεν τη δέχομαι»
Ο κ. Ξανθόπουλος με την σειρά του αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στην «επόμενη μέρα».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από μια περιπέτεια με την εμφατική ήττα στις εκλογές, την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, την εκλογή του στέφανου Κασσελάκη, την αποχώρηση των 11 βουλευτών από την ΚΟ, όλα αυτά ήταν στοιχεία που λειτούργησαν αποτρεπτικά στο να μπορέσουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι μπορούμε να αναλάβουμε το βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Ο αντίπαλός μας είναι η ΝΔ. χάσαμε περίπου 300.000 ψήφους, κάποιες πήγαν στην Νέα Αριστερά, άρα αναζητούνται 200.000 ψήφοι. Αυτές οι ψήφοι είναι «εποχής» και λείπουν και από τα άλλα δύο κόμματα. Σε ένα πολιτικό σύστημα που το 60% των πολιτών δεν προσέρχεται στην κάλπη, αυτό είναι συναγερμός. Αυτού του τύπου η διάσπαση με την αποχώρηση 11 μελών «κρυώνει» τους πολίτες. Είναι προφανές ότι κάτω από τις συνθήκες αυτές, και το στίγμα μας να μην είναι πολύ ευκρινές στην κοινωνία. Στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε οι κατεξοχήν ευρωπαϊστές του αριστερού χώρου. Δεν μιλήσαμε όμως για τα ζητήματα της Ευρώπης. Η κλιματική αλλαγή ή η ΑΙ δεν μπήκαν καν στην συζήτηση. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο ηγέτης του μεγαλύτερου αριστερού κόμματος στην Ευρώπη. Η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο συντηρητικό λαϊκό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα και το ΚΚΕ είναι το μεγαλύτερο κομουνιστικό κόμμα στην Ευρώπη».
Και συμπλήρωσε: «Ο πρόεδρος είναι ένα καινοφανές στοιχείο. Το φαινόμενο Κασσελάκης πρέπει να το αναλύσουμε συνολικά, δεν είχε πολιτική διαδρομή στην Ελλάδα. Αυτή την προσέγγιση ότι εμείς οι αριστεροί είμαστε φτωχοί, δραχμοβίωτοι και κοιμόμαστε κάτω από τις γέφυρες δεν τη δέχομαι. Εμείς στην αριστερά δεν μπορούμε να έχουμε σπίτια; Το να ζητάτε από μας να απεκδυθούμε από κάθε δικαίωμα δεν είναι σωστό. Άλλο είναι τα δείχνω και τα λέω και άλλο είναι το «δεν δικαιούμαι». Ο Στέφανος Κασσελάκης προέρχεται από μια κοινωνία που αυτά θεωρούνται δείγματα διαφάνειας και με αυτή την προσέγγιση τα έκανε και ήταν και αυτοκριτικός».
Καιρίδης: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για ανέσεις και πολυτέλεια»
Ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε στην ΝΔ και στο αποτέλεσμα της ευρωκάλπης.
«Αυτό που βγήκε από την προηγούμενη συζήτηση είναι το πρόβλημα που έχει αυτή η χώρα, το να μην έχει δηλαδή αντιπολίτευση. Το είχαμε ξαναεπισημάνει και τώρα επιτείνεται. Το αποτέλεσμα χτυπά καμπανάκι για όλους, και για εμάς ως ΝΔ. Μας δίνει την ευκαιρία ανασύνταξης και επιτάχυνσης. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι περισσότερη πολιτικότητα και λιγότερο lifestyle και επίδειξη και προσωπικές φιλοδοξίες. Δεν έχουμε προσωπικές φιλοδοξίες στην ΝΔ. και σε μας όλα αξιολογούνται και χρειάζεται μεγάλη ταπεινότητα και ευθύνη για να προχωρήσουμε την χώρα μπροστά. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο και στην σημερινή εποχή ακόμη λιγότερο», τόνισε.
Για την «έπαρση» στελεχών ο κ. Καιρίδης είπε: «Δεν θα μπω σε αυτή την συζήτηση αλλά από την προσωπική μυ εμπειρία, θα έλεγα ότι είναι μία βαριά ευθύνη και δεν υπάρχουν περιθώρια για ανέσεις και πολυτέλεια. Έχουμε καλή συνεργασία στα υπουργεία μας. Πάντα υπάρχουν παράπινα. Είναι παθογένεια το ότι όλα «φτάνουν» στον υπουργό. Έχουν γίνει μεγάλα ζητήματα στην ψηφιοποίηση και καλό είναι να μην μηδενίζουμε. Ωστόσο παρά την πρόοδο ταράζει και ζήτημα».
Για τις διμερείς εργασιακές συμφωνίες για την κάλυψη κενών στην αγορά εργασίας: «έχουμε προβλήματα και σε αυτή την διαδικασία, υπάρχει και η υποστελέχωση. Έχουμε ήδη 2400 ονόματα από την αιγυπτιακή πλευρά ελεγμένα. Αυτοί έρχονται ως εργάτες γης για να καλύψουν τις μεγάλες ελλείψεις που έχουμε. Έχουν και παράδοση ως αλιεργάτες. Το ότι ο διοικητικός οργανισμός χρειάζεται ενίσχυση δεν υπάρχει αμφιβολία και χρειάζεται μια σειρά από πράγματα. Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν απορροφηθεί όλα τα ραντεβού για λήψη βιομετρικών στοιχείων, ανανεώσεις αδειών παραμονής. Είναι με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έχουμε 2 κέντρα και θα ανοίξουν και αλλά δύο κέντρα. Κάθε μέρα έχουμε 1250 ραντεβού τα οποία απορροφούν τα κέντρα. Έχουμε κάνει ρυθμίσεις για ανθρώπους που δεν έχουν ανανεώσει τα χαρτιά τους, έχουν ήδη υποβληθεί ως τώρα 21.000 αιτήσεις και έχουν εκδώσει 12.00 προσωρινές άδειες εργασίας. Εμείς θέλουμε το νόμιμο, την καθαρή εργασία και όχι την μαύρη με φόρους και εισφορές. Με ταυτοποίηση και καταγραφή και συνολικά σε αυτό είμαστε καλυτέρα από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η επόμενη ευρωβουλή έρχεται στις πάγιες θέσεις της Ελλάδας».
«Στο υπουργείο έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και από εμάς και από τους προηγούμενους. Εγώ είμαι στρατιώτης της παράταξης. Η δουλειά που κάνουμε μας δίνει ικανοποίηση και φέρνουμε αποτελέσματα. Η Ευρώπη χρειάζεται λελογισμένη μετανάστευση», κατέληξε ο κ. Καιρίδης αναφγορικά με τα σενάρια ανασχηματισμού.