Ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα.

«Το μήνυμα είναι σαφές, εμπεριέχει μια σειρά προβλημάτων που αφορούν στην κοινωνία, θα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να λύσουμε τα προβλήματα. Προφανώς εμπεριείχε κριτική για μια σειρά κυβερνητικών αποφάσεων των τελευταίων 11 μηνών, είτε αφορούσαν στην ακρίβεια, είτε μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων. Φαίνεται πως το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών μας «στοίχισε». Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρώτα από όλα προτάσσονται οι πολιτικές, μετά είναι οι στρατηγικές για να εφαρμόσουμε τις πολιτικές και τελευταία είναι τα πρόσωπα. Σίγουρα ένας ανασχηματισμός «ταράζει τα νερά» και έχει τον συμβολισμό του, αλλά από την άλλη πρέπει να αλλάξουν και οι πολιτικές, να βρούμε ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Έχουν γίνει πράγματα για την ακρίβεια, αλλά από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός μας στέλνει ένα μήνυμα αλλαγής πορείας. Θα πρέπει να καταθέσουμε νέες ιδέες για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα», είπε αρχικά.

Και συμπλήρωσε ο κ. Μαρκόπουλος: «Δεν νομίζω ότι επαναπαυθήκαμε από το 41%. Έγινε προσπάθεια για την ακρίβεια. Βλέπουμε ότι έγινε μια μετατόπιση της ελληνικής κοινωνίας που θέλει το καλύτερο. Περάσαμε μια 10ετια μεγάλης κρίσης, ανεργίας, όμως αυτά τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Πρέπει να δούμε τις στρατηγικές που πλήγωσαν τον κόσμο μας. η βόρεια Ελλάδα έχει τα καθημερινά της θέματα, έχει και κάποια ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά που είναι κυρίαρχα. Όλα έπαιξαν ρόλο, όπως και το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ήταν μια δύσκολη πολιτική».

Για το τι ενδεχομένως «πήγε λάθος», υποστήριξε: «Ίσως πρέπει να δούμε λίγο και το περιεχόμενο του προεκλογικού μας λόγου, και το λέω για όλα τα κόμματα. Ενδεχομένως να γίναμε απωθητικοί άπαντες με την επένδυση πολύ στην εικόνα, στα tik tok, σε πράγματα που έστρεψαν μάλλον τον κόσμο μακριά από τις κάλπες. Γιατί λέμε να φέρουμε τον νέο κόσμο αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι κρατήσαμε τα παλιά κοινά, που πάνε και ψηφίζουν. Η μεγάλη αποχή δείχνει ότι αυτά τα μεγάλα μέσα επικοινωνίας που χρησιμοποιήσαμε, με μεγαλύτερη ευθύνη από την πλευρά του κ. Κασσελάκη, μάλλον απωθήσανε τον κόσμο από τις κάλπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κασσελάκης φέραμε μία υπερβολή, η οποία απώθησε κάποιους ανθρώπους».

Ο κ. Γιαννούλης με την σειρά του έκανε την αποτίμηση του εκλογικό αποτελέσματος για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ό,τι πήγε λάθος, αλλά και για το αν υπάρχει θέμα ηγεσίας στο κόμμα.

«Δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάταξη που κάνω είναι ότι η ΝΔ έκοψε πρώτη το νήμα στις ευρωεκλογές αλλά ανήκει στους ηττημένους της βραδιάς των εκλογών. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με την επίδοση μας αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ. Νικητής πραγματικός δεν είναι ο Βελόπουλος, είναι η αποχή. Ο Βελόπουλος έσπειρε ξανά ένα χέρσο, γόνιμο χωράφι, του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, με τις αμφισημίες της ΝΔ ιδιαίτερα στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών και για την στάση με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Στην Α Θεσσαλονίκης η ΝΔ ήρθε τρίτη μετά τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

«Πρέπει να αποκατασταθεί η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου, δηλαδή μεταξύ συντηρητικής και προοδευτικής πλευράς, για να μπορεί να υπάρχει ελπίδα στον κόσμο. αυτό θα γίνει με συνένωση προγραμματικών δυνάμεων όχι με έναν συνεταιρισμό προσώπων, ηγετών ή φιλοδοξιών αλλά με μια πολύ σοβαρή προγραμματική δουλειά, όλων όσων θέλουν να έρθουν σε αυτόν τον διάλογο, με αυτά όπου δεν έκανε η ΝΔ και με αυτά που έχουμε ήδη προτείνει στο ελληνικό κοινοβούλιο», συμπλήρωσε ο κ. Γιαννούλης.

Μπορεί να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννουλη, «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης. Εάν πιστεύει κανείς ότι είναι ευχαριστημένοι οι άνθρωποι που θέλουν αλλαγή πολιτικού κλίματος και περιεχομένου σε αυτά που κάνει ο  κ. Μητσοτάκης, ο λαός θέλει να συνενωθούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις και να δώσουν ένα  μονομέτωπο αγώνα κατά της κυβέρνησης. Ο εκλογικός νόμος δίνει την δυνατότητα ο επικεφαλής να είναι το επόμενο στάδιο, το πρώτο είναι οι πολιτική που πρέπει να αλλάξει. Αυτό όμως, δεν αναιρεί τον θεμιτό στόχο του κάθε κόμματος να θέλει αυτοδύναμα να διεκδικήσει την εξουσία».

Ο κ. Δουδωνής αναφέρθηκε στο ίδιο ζήτημα αλλά και για το εάν θα συνεργαστούν Κασσελάκης και Ανδρουλάκης.

«Στις εκλογές δε έγινε μετατόπιση ψήφων απλά πήγαν οι δεξιοί και οι ακροδεξιοί και ψήφισαν. Το «φλερτ» Ανδρουλάκη – Κασσελάκη δεν έχει τίποτα άλλο παρά μόνο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Το ιδεολογικό ενδιαφέρον είναι να υπάρξει μια αμφίπλευρη συζήτηση και προς το Κέντρο και προς την Αριστερά για να γίνει μια δημοκρατική παράταξη. Η συζήτηση περί ηγεσίας είναι αποπροσανατολιστική, και γι΄αυτό αντέδρασα χθες, αλλά αφορά στην συγκρότηση μιας δημοκρατικής παράταξης. Ο χρόνος περνάει και δεν νομίζω ότι έχουμε και πολύ χρόνο, πρέπει να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση», υπογράμμισε ο κ. Δουδωνής.

Τι φταίει που δεν μπόρεσε η αντιπολίτευση να «χτυπήσει» την ΝΔ;

«Το ηγετικό πρόσωπο του Μητσοτάκη δεν φαίνεται να έχει υποστεί φθορά σε σχέση με τις άλλες δύο προτάσεις. Ο ελληνικός λαός ξεκάθαρα επέλεξε τον κ. Μητσοτάκη. Ο κόσμος βλέπει στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη μια ελπίδα και αυτό είναι διαχρονικό», σχολίασε Μακρόπουλος

Ο κ. Δουδωνής προσέθεσε: «Δεν μεγαλουργήσαμε αλλά δεν είπαμε ότι έχουμε 41% και κάναμε 28%. Το επιχείρημα του 41% δεν υπάρχει πια».

Έπαιξαν ρόλο τα πρόσωπα;

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη, «συγχαίρω τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και όλου του δημοκρατικού τόξου που εξελέγησαν. Η εκλογή του κ. Αρβανίτη κι η επανεκλογή της κ. Κουντουρά δεν σχετιζε4ται με εξωγενή χαρακτηριστικά ή με τη δημοσιότητα και την αναγνωρισιμότητα. Σχετίζεται με την δουλειά και της προσφοράς τους στο ευρωκοινοβούλιο. Είναι δικαίωσή του κ. Αρβανίτη για την υπόθεση των Τεμπών, για ό,τι έγινε για το κράτος δικαίου, τα Τέμπη, τον Ζακ Κωστόπουλο, τις υποκλοπές. Από αυτά υπέστη μια φθορά η ΝΔ. και ο Νίκος Παππάς και Νίκος Φαραντούρης, μπορούν να συμβάλλουν».



megatv.com