«Χαστούκι»
Στο ψήφισμα κόλαφο για την Ελλάδα, η χώρα βρέθηκε έκθετη για τη συγκάλυψη των ευθυνών στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στην τραγωδία των Τεμπών, αλλά και για την καταχρηστική πρακτική των λεγόμενων slaps, των εξοντωτικών αγωγών σε βάρος δημοσιογράφων και μέσων Ενημέρωσης που έκαναν αποκαλύψεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
«Όλα εξαρτώνται από το πώς οι ηγέτες των κυβερνήσεων συμπεριφέρονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αν είσαι καλό αγόρι ή καλό κορίτσι, όπως ο Μητσοτάκης ή η Μελόνι, ή άλλοι τότε σε αφήνουν ήσυχο και εσύ στο σπίτι μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, να επιτίθεσαι και να παραβιάζεις το κράτος Δικαίου όσο θέλεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δε θα πουν τίποτα», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Φιλελεύθερων, Σόφι Ιντ Βελτ.
«Σοσιαλιστές, Αριστερά, Οικολόγοι και λοιποί κάνουν ένα μπλοκ για να χτυπήσουν τον πιο επιτυχημένο πρωθυπουργό και το πιο επιτυχημένο παράδειγμα κεντροδεξιάς διακυβέρνησης που συνέβη στην Ελλάδα», είπε ο Μάκης Βορίδης.
Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση για να αποκρούσει τις κατηγορίες που βαρύνουν τη χώρα, αποδίδοντας την ντροπιαστική αυτή εικόνα για την Ελλάδα στην πολιτική σκοπιμότητα των αντίπαλων του ΕΛΚ ενόψει ευρωεκλογών.
«Το πιο λυπηρό είναι ότι μέσα σε αυτούς που υπερψήφισαν το συγκεκριμένο ψήφισμα είναι και Έλληνες ευρωβουλευτές, οι οποίοι έβαλαν το μικροκομματικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον της Ελλάδας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
«Συνέβη κάτι συνταρακτικό χθες. Το μάθατε; Πώς να το μάθετε, όταν αυτό που θέλουν να μαθαίνετε για τον πρωθυπουργό είναι ο τρόπος με τον οποίο οι επικοινωνιολόγοι του τον βάζουν να αυτοσαρκάζεται στο tiktok για να πείτε ‘cool’, ‘τα σπας’ και να ξεχάσετε τι γίνεται στη χώρα; Είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καταδικάζουν τη χώρα μας μετά τη Χούντα. Δηλαδή εδώ και μισό αιώνα», είπε οι Στέφανος Κασσελάκης.
Η διαστρέβλωση και η προπαγάνδα έχει γίνει δεύτερη φύση της ΝΔ σημειώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, θυμίζοντας δηκτικά στον πρωθυπουργό ότι το ψήφισμα για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα το εισηγήθηκε το κόμμα Μακρόν από την ομάδα των Φιλελεύθερων στην ευρωβουλή και ψηφίστηκε και από μέλη του ΕΛΚ.
«Δεν είναι πολιτικό παιχνίδι. Είναι μια οριζόντια καταδίκη. Είναι ντροπιαστικό, για πρώτη φορά μετά το 1981 και την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια κυβέρνηση να εκθέτει κατ’ αυτόν τον τρόπο την πατρίδα μας».
Για να μειώσουν την αξία του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την κυβέρνηση, παραπέμπουν στις θετικές αξιολογήσεις της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και θυμίζουν και την έκθεση του Economist που χαρακτήρισε την Ελλάδα «χώρα της χρονιάς».
Η κυβέρνηση καλείται πλέον να προσκομίσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απτές αποδείξεις συμμόρφωσης με τους δομικούς κανόνες του κράτους Δικαίου. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ενδεχόμενο η Ελλάδα να βρεθεί στη θέση της Ουγγαρίας αντιμετωπίζοντας ακόμη και «πάγωμα» ευρωπαϊκών κονδυλίων.