«Καταδικάζω οποιαδήποτε βιαιότητα»
«Προσωπικά εγώ καταδικάζω οποιοδήποτε χαστούκι, οποιαδήποτε βιαιότητα, αλλά υπάρχει και το λεγόμενο ευρωπαϊκό χαστούκι δηλαδή χαστούκι στους ανθρώπους οι οποίοι μας κορόιδεψαν, οι οποίοι μας είπαν για Πρέσπες και τις ξεπέρασαν, μας είπαν για σχολεία τα οποία τα έχουν διαλύσει, η οικογένεια έχει διαλυθεί»», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη «ΝΙΚΗ», Άκης Τσελέντης, σχετικά με τα περιστατικά που έχουνε σημειωθεί τα τελευταία 24ωρα.
«Μια οικογένεια ξεκινάει από την εκπαίδευση των μαθητών. Όταν στα σχολεία έχεις απογυμνώσει τα βιβλία από τους εθνικούς ήρωες, όταν έχεις καταργήσει τα θρησκευτικά, όταν κάνεις κάτι μαθήματα της πλάκας για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και δεν έχεις σχολή γονέων για εκπαίδευση γονέων, σίγουρα αυτό το πράγμα μεταφέρεται και στην οικογένειά μας. Πλέον ο θεσμός πατέρας, μητέρας, παππούς, γιαγιάς έχει αρχίσει και εξασθενεί γι’ αυτό έχουμε αυτό το χάλι με τα παιδιά».
«Κακώς επιτίθονται σε ανθρώπους που συμφωνούν με αυτό το νομοσχέδιο. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να πολεμηθεί αυτό το νομοσχέδιο. Προσωπικά εγώ και το κόμμα το οποίο εκπροσωπώ είναι ενάντια σε αυτήν τη νομοθεσία», συμπληρώνει ο ίδιος σχετικά με την επέκταση του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια.
Σχετικά με την ατζέντα που θα έχει ο ίδιος στην Ευρώπη, η οποία αφορά ζητήματα της ειδικότητάς του, ο διδάκτωρ Γεωφυσικής τονίζει πως σε ό,τι αφορά την Πολιτική Προστασία, η Ελλάδα είναι σε άθλια κατάσταση.
«Η Κωνσταντινούπολη πραγματικά κινδυνεύει. Είναι από τις πιο επικίνδυνες πόλεις του κόσμου γιατί έχει πολλά παλιά κτίρια, κτίρια καινούργια τα οποία είναι φτιαγμένα με πολύ άσχημους σταθμικούς μηχανισμούς, έχει 20.000.000 κόσμο, στενούς δρόμους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε αν σεισμός γίνει αύριο, σε έναν χρόνο ή σε 20 χρόνια. Δεν μπορούμε να έχουμε την πόλη στον ‘πάγο’ αλλά υπάρχουν δυνατότητες σήμερα που σε μεγάλους σεισμούς αρκετούς μήνες πριν να έχουμε κάποια σημάδια.
»Με μια επιτροπή τέτοια η οποία θα κοιτάξει αυτά τα φαινόμενα, θα μπορέσει να μας πει ότι οσονούπω θα έχουμε κάτι. Ξέρετε ότι αν γίνει αυτός ο σεισμός, 8 Ρίχτερ, θα έχουμε σχεδόν τεράστιες ζημιές στην Αγιά Σοφιά; Δεν είδα κανέναν ευρωβουλευτή να θέσει αυτό το πράγμα στο ευρωκοινοβούλιο. Σε 8 Ρίχτερ θα έχουμε σοβαρές καταστροφές και πρέπει εκ των προτέρων να φτιάξουμε κάποια πράγματα».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι (σ.σ. στην Ελλάδα), είμαστε σε άθλια κατάσταση. Γυρίζω την Ελλάδα και αναδεικνύω σχολεία που είναι ‘δαμόκλειος σπάθη’ πάνω από τους μαθητές μας. Άλλο θέμα είναι οι πλημμύρες. Επιτρέπεται στον θεσσαλικό κάμπο να μην είχαν γίνει πλημμυρικοί χάρτες; Και ακόμα τίποτα δεν έχει γίνει. Είναι πολλά τα θέματα».
«Είναι πολλά τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας. (…) Έτσι θα πάω, με ατζέντα, και θα πω θέλουμε αυτό, αυτό και αυτό».
«Το μοντέλο της οικογένειας αλλάζει»
Από την πλευρά της, η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Τσαμπάζη, σημειώνει:
«Το μοντέλο της οικογένειας αλλάζει. Αυτήν την στιγμή οι μονογονεϊκές οικογένειες θα αγγίξουν σιγά σιγά το 50%. Θα πρέπει λίγο να προσαρμοστούμε και να αγκαλιάζουμε αυτές τις οικογένειες. Για μένα κριτήριο για ένα επιτυχημένο μοντέλο οικογένειας είναι μόνο η αγάπη. Οι οικογένειες από ομόφυλα ζευγάρια είναι μια πραγματικότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το να κάνουμε ότι δεν τους βλέπουμε, το να κάνουμε αόρατο τον έναν γονέα, για μένα δεν είναι επιτρεπτό».
«Στην ατζέντα μου έχω την στήριξη οποιασδήποτε οικογένειας», λέει η ίδια, ενώ αναφέρεται και στη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας στην οποία συμμετείχαν, παρά την απαγόρευση, πολιτικοί.
«Τι έχει γίνει με τη λαμπαδηδρομία αυτές τις ημέρες; Για ποιον λόγο είδαμε να είναι λαμπαδηδρόμοι πολιτικοί, ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά από την ΕΟΕ. Είναι ένα θέμα το οποίο με αφορά και πολύ συναισθηματικά. Για ποιον λόγο εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία χρυσοί Ολυμπιονίκες; Αυτό που συμβαίνει από συγκεκριμένη παράταξη, γιατί δεν έτρεξαν πολιτικοί όλων των κομμάτων. Δεν είναι όλα για καπηλεία, πρέπει να μπει ένα στοπ».
«Το μεγάλο εθνικό ζήτημα είναι η υπογεννητικότητα»
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, αναφερόμενος στην κλιματική κρίση, είπε:
«Η κλιματική αλλαγή είναι ένα μεγάλο θέμα. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει πληγεί από τεράστια φαινόμενα και μπροστά μας έχουμε ακόμα χειρότερα. Πρέπει να προετοιμαστούμε και πρέπει να είναι ζήτημα και της Ευρώπης το πώς θα μπορέσει να προστατεύσει και θα υπάρχουν έργα πρόληψης και αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας για να μπορέσουμε να έχουμε τις λιγότερες δυνατές συνέπειες από όλα αυτά τα φαινόμενα».
«Υπάρχουν οι ενδείξεις, υπάρχουν τα μέτρα τα οποία μπορούν να προλάβουν το έντονο φαινόμενο, τις μεγάλες συνέπειες. Πρέπει σαν χώρα να βάλουμε αυτά τα ζητήματα και ευρωπαϊκά. Πρέπει να αντιληφθεί η Ευρώπη ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας, ιδιαίτερα των μεσογειακών χωρών», συμπληρώνει.
Σχετικά με την οικογένεια, λέει:
«Το μεγάλο εθνικό ζήτημα είναι ένα. Η υπογεννητικότητα και η μείωση του πληθυσμού. Και αυτό το θέμα πρέπει η Ελλάδα να το βάλει έντονα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τις περιφερειακές χώρες».