Το ιδανικό ταίριασμά τους με τη σοκολάτα τα έχει κάνει ένα από τα πιο αγαπημένα υλικά στη ζαχαροπλαστική. Μπορούν, όμως, να σταθούν μια χαρά και χωρίς τη βοήθειά της. Δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε!
Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 1 ώρα, Αναμονή: 1 ώρα
8 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για τη φόρμα
3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
230 γρ. φουντούκια, τριμμένα
1 κουτ. γλυκού βανιλίνη
λίγο βούτυρο για τη φόρμα
Για το σιρόπι
250 γρ. νερό
400 γρ. ζάχαρη
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια φόρμα ή ένα ταψί διαμέτρου περίπου 25 εκ.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα, τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να σφίξουν λίγο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου δημιουργηθεί μια σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους και μετά από λίγο σταματάμε το χτύπημα.
Ενσωματώνουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας με κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ) απαλά, με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, το αδειάζουμε στη φόρμα ή στο ταψί και το ψήνουμε για περίπου 60 λεπτά.
Σιρόπι
Ετοιμάζουμε το σιρόπι περίπου 20 λεπτά προτού βγάλουμε τη φουντουκόπιτα από το φούρνο, ώστε να έχει γίνει χλιαρό και να τη σιροπιάσουμε αμέσως μόλις την ξεφουρνίσουμε.
Ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει το μείγμα να βράζει, το αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμη και το αποσύρουμε.
Σιροπιάζουμε με μια κουτάλα τη φουντουκόπιτα με το χλιαρό σιρόπι μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο. Την αφήνουμε για περίπου 1 ώρα.