Πρόκειται για μια ασθένεια που επικεντρώνεται (προς το παρόν) σε ελάφια στην ήπειρο της Αμερικής.

Πριν από δύο χρόνια έγινε για πρώτη φορά γνωστή ως ασθένεια των “ελαφιών-ζόμπι”, ύστερα από σχετικές έρευνες και δημοσιεύσεις Καναδών επιστημόνων.

Από την πρώτη στιγμή είχαν εκφραστεί ανοιχτά οι ανησυχίες των επιστημόνων, ότι η ασθένεια των “ζόμπι ελαφιών” είναι πιθανό να μεταδίδεται στον άνθρωπο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όταν ένα ελάφι μολυνθεί από μία χρόνια ασθένεια, μπορεί να περάσουν έως και δύο χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματά της. Έτσι, τώρα το θέμα επανέρχεται στην επιφάνεια και η ιατρική (και κτηνιατρική) κοινότητα στην Βόρεια Αμερική είναι στις επάλξεις για τυχόν συμπτώματα σε ανθρώπους.

“Ελάφια-ζόμπι” Σε τι φάση βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν αυτήν τη χρόνια νόσο, μια θανατηφόρα και σοβαρά μεταδοτική νευρολογική διαταραχή που βρέθηκε σε πληθυσμούς ελαφιών, δήλωσαν ότι η ασθένεια έχει πλέον εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 26 πολιτείες των ΗΠΑ και πολλές επαρχίες του Καναδά.

Η ασθένεια των “ελαφιών-ζόμπι” είναι γνωστό ότι τους προκαλεί εξάντληση, απώλεια σωματικών λειτουργιών και έλλειψη φόβου για τον άνθρωπο.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) δήλωσε ότι αυτή η χρόνια ασθένεια θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τον άνθρωπο.

«Είναι πιθανό να έχουμε μεταδόσεις της ασθένειας σε ανθρώπους, που συμβαίνουν σήμερα και δεν θα γνωρίζουμε ακόμα», δήλωσε ο δρ. Michael Osterholm στον βρετανικό The Independent.

Ο διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα, πρόσθεσε: «Το βασικό ζήτημα εδώ είναι ότι σε αντίθεση με την ασθένεια των τρελών αγελάδων, βλέπουμε επίσης τη νόσο και στους μυς του ζώου, κάτι που καθιστά πολύ πιο πιθανό να υπάρχει και στο κρέας που καταναλώνει ο άνθρωπος. Το μαγείρεμα δεν μπορεί να καταστρέψει τη νόσο».

Ο δρ. Osterholm είπε ότι χρειάστηκαν σχεδόν δέκα χρόνια για να ανιχνεύσουν τις ανθρώπινες μεταδόσεις της λεγόμενης ασθένειας των τρελών αγελάδων, γνωστή και ως η παραλλαγή της νόσου Creutzfeldt-Jakob.

Σημείωσε επίσης ότι η ασθένεια δεν μετατρέπει πραγματικά το ελάφι σε «ζόμπι», και ο όρος «ζόμπι ελάφι» είναι μια ανακριβής, μη επιστημονική και εσφαλμένη ονομασία και αυτό δείχνει την σύγχυση που επικρατεί γύρω από τη νόσο.

Τι είναι η ασθένεια των “ελαφιών-ζόμπι”

Η chronic wasting disease (CWD) είναι μια μορφή σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στον πληθυσμό των ελαφιών στις ΗΠΑ.

Η CWD επιτίθεται στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη των ζώων, προκαλώντας δραματική απώλεια βάρους, υπερβολική δίψα και επιθετικότητα. Ταυτόχρονα τα ελάφια χάνουν τον προσανατολισμό τους και στο στόμα τους παράγεται πολύ σάλιο.

Σε κάποιο σημείο, το ελάφι θα χάσει βάρος, θα σταματήσει να αλληλεπιδρά με άλλα ελάφια, θα χάσει τον φόβο του για τον άνθρωπο και μπορεί να αρχίσει να έχει αυξημένη δίψα και παραγωγή σιέλου. Περνάει πολλές ώρες κοιτάζοντας το κενό, ενώ λιμοκτονεί και δεν κάνει κάτι γι’ αυτό. Ως εκ τούτου η ασθένεια αυτή έχει πάρει την ονομασία “ελάφι ζόμπι”, αλλά ο επιστημονικός της όρος είναι Chronic Wasting Disease (CWD).

Εξ όσων γνωρίζουμε, μέχρι στιγμής, κανένας άνθρωπος δεν έχει μολυνθεί ποτέ από τη νόσο, που προκαλείται από την εξάπλωση λανθασμένων πρωτεϊνών, οι οποίες ονομάζονται prions.

Τα αποτελέσματα μιας συνεχιζόμενης μελέτης από τον οργανισμό Health Canada δείχνουν ότι οι πίθηκοι μακάκες, τα πρωτεύοντα θηλαστικά που μοιάζουν περισσότερο με τους ανθρώπους και τα οποία εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα σε επιστημονικές έρευνες, μπορούν να κολλήσουν την ασθένεια ελάφι ζόμπι μετά από τακτική κατανάλωση μολυσμένου κρέατος.

Οι ασθένειες που οφείλονται στις πρωτεΐνες prion είναι συχνά προοδευτικές και συνήθως θανατηφόρες. Oι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να προσαρμοστούν, ώστε να μολύνουν διάφορα είδη ειδών, συμπεριλαμβανομένων, ενδεχομένως, των ανθρώπων. Αλλά δεν είναι ακόμα επαρκώς κατανοητές.

agrinio24.gr