Ο μηλίτης είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αλκοολούχα ποτά βρετανικής προέλευσης, με αρκετά μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Φτιάχνεται από χυμό μήλου και η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ ποικίλει από 2% μέχρι 8%. Στην Αγγλία είναι γνωστός ως cider ενώ σε άλλες χώρες όπως στις ΗΠΑ και τη Γερμανία ως apple wine (μηλόκρασο).
Η γεύση του ποικίλλει από ξηρή μέχρι αρκετά γλυκιά, ενώ το χρώμα του διαφέρει επίσης.
Από ένα ξεχασμένο και υποτιμημένο πότο, ο παραδοσιακός μηλίτης αναδεικνύεται με τα χρόνια σε ένα αγαπημένο ποτό, κατακτώντας το διεθνές κοινό, με πρώτο και καλύτερο το βρετανικό, από όπου και κατάγεται.
Τι καλύτερο λοιπόν από ένα ζεστό μηλίτη που θα κάνει το σπίτι σου να μοσχοβολήσει;
Ιδού η συνταγή:
Υλικά:
1 μήλο
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
50 ml ρακή ή βότκα
1 μήλο
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
50 ml ρακή ή βότκα
Εκτέλεση
Κατά προτίμηση κάνουμε χυμό το μήλο μας. Αλλά μπορούμε να χρησιμοποιηθεί κ έτοιμος χυμός μήλου. Σε ένα μπρίκι βάζουμε όλα τα υλικά. Αν προτιμάτε πιό ελαφριά γεύση μπορείτε να προσθέσετε κ λίγο νερό.
Το αφήνουμε να βράσει, ώστε να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ.
Τον σερβίρουμε όσο είναι ζεστός. Αν θέλετε βάζετε στο ποτήρι μία λεπτή φέτα μήλο.
Σε ένα μπρίκι βάζουμε όλα τα υλικά. Αν προτιμάτε πιό ελαφριά γεύση μπορείτε να προσθέσετε κ λίγο νερό.
Το αφήνουμε να βράσει, ώστε να εξατμιστεί λίγο το αλκοόλ.
Τον σερβίρουμε όσο είναι ζεστός. Αν θέλετε βάζετε στο ποτήρι μία λεπτή φέτα μήλο.