Με αρκετά γρήγορους ρυθμούς δείχνει να προχωρά η ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home – FTTH) με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να δείχνουν να έχουν θέσει ως στόχο την κάυψη του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.
Το θέμα της κάλυψης με δίκτυο FTTH έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με την έναρξη της δράσης Gigabit Voucher που αφορά την επιδότηση των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ένα ποσό της τάξεως των 200 ευρώ για διάστημα 2 ετών προκειμένου να αποκτήσουν συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων, ήτοι πάνω από 250 Mbps όσον αφορά στη λήψη δεδομένων, το αποκαλούμενο και download. Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο την ενίσχυση της ζήτησης για συνδέσεις FTTH, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμης σημασίας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η ψηφιακή ατζέντα της ΕΕ. Σημειωτέον πως μέχρι τώρα, η διείσδυση των συνδέσεων FTTH είναι της τάξεως του 10%-12% όταν η κάλυψη έχει ξεπεράσει το 40%.
Ο δεύτερος λόγος έχει σχέση με την προσπάθεια για την αποκαλούμενη «αποχαλκοποίηση» του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της χώρας. Δηλαδή, να εγκαταλειφθεί η χρήση του χάλκινου τηλεπικοινωνιακού δικτύου, το οποίο έχει πολλές περιορισμούς από πλευράς δυνατοτήτων προς χάρη των οπτικών ινών που προσφέρουν πολύ καλύτερη ποιότητα αλλά και πολλαπλάσιες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων. Για να γίνει, όμως, εφικτή η «αποχαλκοποίηση» θα πρέπει το σύνολο της χώρας να καλύπτεται από υποδομές FTTH.
Πως κινούνται οι πάροχοι
Η ταχεία επέκταση του δικτύου FTTH αποτελεί, άλλωστε, και μία από τις βασικές προτεραιότητες του Κώστα Νεμπή, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ΟΤΕ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο όμιλος, στο τέλος Σεπτεμβρίου, 1,49 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH της Cosmote, η οποία έχει εγκαταστήσει πάνω από το 70% των γραμμών FTTH της χώρας και σχεδιάζει να ξεπεράσει τα 1,7 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2024. Το επενδυτικό πλάνο του ομίλου περιλαμβάνει και τις μερικώς επιδοτούμενες επενδύσεις σε «Yποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband» που θα φέρει υπερυψηλές ταχύτητες Internet έως και 1Gbps σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας. Ο τελικός στόχος είναι η κάλυψη με υποδομή FTTH 3 εκατ. γραμμών μέχρι το 2027.
Όσον αφορά στον συνολικό αριθμό των συνδρομητών FTTH, αυτός είχε φθάσει στο τέλος του γ’ τριμήνου στις 355 χιλιάδες, εκ των οποίων το 85% χρησιμοποιούν την υποδομή του ΟΤΕ.
Με υψηλούς ρυθμούς κινείται και η United Fiber, η 100% θυγατρική του United Group, στο οποίο ανήκει και η Nova. Η United Fiber, η οποία έχει αναλάβει τις δεσμεύσεις της Nova όσον αφορά στην κάλυψη με FTTH των υποδομών της χώρας, έχει ξεπεράσει, όσον αφορά στην κάλυψη, τα 512 χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις, με τη πλειοψηφία τους έτοιμη για σύνδεση πελατών χονδρικής και λιανικής, και με επόμενο στόχο τα 830 χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2025. Και ο στόχος είναι να φθάσει στο 1 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις μέσα στο 2026.
Από την πλευρά της, η Vodafone Ελλάδος έχει ανακοινώσει ότι μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2024 θα έχει ξεπεράσει τις 300.000 γραμμές όσον αφορά στην κάλυψη FTTH, ενώ μέσα στο 2025 το δίκτυο οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι θα είναι εμπορικά διαθέσιμο σε 500.000 σπίτια. Μακροπρόθεσμα, παραμένει ο στόχος εγκατάστασης 850.000 γραμμών FTTH έως το 2028.
Πέραν των τριών παρόχων που έχουν αναλάβει να καλύψουν το υφιστάμενο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, υπάρχουν δύο ακόμη εταιρείες που αναπτύσσουν τις δικές τους FTTH υποδομές. Η μία είναι η Inalan, το ιδιόκτητο δίκτυο της οποίας καλύπτει, σύμφωνα με την εταιρεία, πάνω από 500 χιλιάδες νοικοκυριά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ ο στόχος είναι τα 2,2 εκατ. σπίτια μέσα στα επόμενα χρόνια.
Η δεύτερη είναι η ΔΕΗ, η οποία αναπτύσσει δίκτυο FTTH αξιοποιώντας τα καλώδια ρεύματος, και στο τέλος Σεπτεμβρίου είχε φθάσει να καλύπτει 477.000 σπίτια και επιχειρήσεις, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 27% σε σχέση με τον Ιούνιο 2024, έχοντας ήδη προσεγγίσει τον στόχο των 500.000 ο οποίος είχε τεθεί για το τέλος του 2024. Ο στόχος της ΔΕΗ είναι το νούμερο αυτό να φθάσει στα 1,7 εκατ. μέχρι το τέλος του 2025.