Τουλάχιστον επτά εργαζόμενοι της αμερικανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης «World Central Kitchen» έχασαν τη ζωή τους όταν βομβαρδίστηκαν τα τρία οχήματα στα οποία επέβαιναν, στην Ντεΐρ αλ Μπάλαχ, στον κεντρικό τομέα της Γάζας.

«Οι ξένοι, όλοι σκοτώθηκαν, όλοι! Τους έφεραν στο νοσοκομείο Αλ Άκσα».

Τα θύματα είχαν φτάσει στη Γάζα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Βρετανία, την Πολωνία και την Αυστραλία. Ανάμεσα στους νεκρούς, κι ένας από τους Παλαιστίνιους οδηγούς. Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε πως ευθύνεται για το πλήγμα, την ώρα που το κονβόι αναχωρούσε από αποθήκες τροφίμων.

«Πρόκειται για επίθεση εναντίον ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίες είναι παρούσες υπό φρικτές συνθήκες, με τα τρόφιμα να χρησιμοποιούνται σαν όπλο στον πόλεμο. Είναι ασυγχώρητο», ήταν η ανακοίνωση του «World Central Kitchen».

Η ανθρωπιστική οργάνωση ανέστειλε τις υπηρεσίες της στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Αυστραλίας κάλεσαν το Ισραήλ να δώσει άμεσα εξηγήσεις.

«Μου προκαλεί σοκ και θλίψη, η είδηση του θανάτου εθελοντών στη Γάζα. Καλούμε το Ισραήλ να ερευνήσει το περιστατικό άμεσα, επειδή προφανώς υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα», είπε ο Ρίσι Σούνακ.

«Η Αυστραλία αναμένει να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες για το θάνατο των εργαζομένων, ένα γεγονός εντελώς απαράδεκτο», είπε ο Άντονι Αλμπανίζι.

Παραδέχεται τον βομβαρδισμό και μιλά για παράπλευρες απώλειες

Παρά τη διεθνή κατακραυγή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε μόνο για παράπλευρες απώλειες.

«Υπήρξε ένα τραγικό περιστατικό, κατά το οποίο οι δυνάμεις μας έπληξαν ακούσια αθώους ανθρώπους στη Γάζα. Αυτό συμβαίνει σε καιρό πολέμου και θα το ερευνήσουμε».

Ένα από τα θύματα, ο Πολωνός Ντάμιαν Σόμπολ, ήταν συντονιστής στα συσσίτια της φιλανθρωπικής οργάνωσης στη Γάζα. Αλλά, και η Αυστραλή εθελόντρια Ζόμι Φράνκομ πρόσφερε βοήθεια για τους αμάχους που κινδυνεύουν από λιμό.

Στη Συρία, η επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, με τουλάχιστον 13 νεκρούς, κλιμάκωσε την ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

Η Τεχεράνη κατηγόρησε ευθέως το Τελ Αβίβ για τον βομβαρδισμό, στον οποίο σκοτώθηκαν δύο διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης. Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ απείλησε το Ισραήλ πως τα αντίποινα του Ιράν θα είναι σκληρά.megatv.com