Μπόλικα κρεμμύδια, άφθονος δυόσμος και ωμή γέμιση (όχι σοταρισμένη) είναι τα μυστικά για τέλεια γεμιστά. 

Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα

Υλικά (για 4-6 μερίδες)

  • 3 μέτριες ώριμες αλλά σφιχτές ντομάτες
  • 3 πράσινες πιπεριές, στρογγυλές
  • 2 μέτρια κολοκύθια, κατά προτίμηση στρογγυλά
  • 2 μελιτζάνες μικρές, φλάσκες
  • 2 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 70 ml ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 2 ντομάτες, τριμμένες μαζί με το ζουμί τους
  • 10 κουτ. σούπας ρύζι Καρολίνα Σερρών (1 κουτ. σούπας για κάθε γεμιστό)
  • 5 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο (σε αντικολλητικό τηγάνι και σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)
  • 1 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες κορινθιακές
  • 1/2 μάτσο μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 80 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία 

Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα ταψί που να τα χωράει ακριβώς. Κόβουμε ένα «καπάκι» από τη μεριά με το κοτσάνι από όλα τα λαχανικά και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε την ψίχα τους. Από τις πιπεριές αφαιρούμε και πετάμε τα σπόρια.

Ψιλοκόβουμε την ψίχα των λαχανικών, καλύτερα σε ένα ξύλο κοπής, με ένα μαχαιράκι ή στον πολυκόφτη αλλά για λίγο, ίσα-ίσα να ψιλοκοπούν και να μην πολτοποιηθούν. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την ψίχα από τα λαχανικά, μαζί με όλα τα υλικά της γέμισης, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Γεμίζουμε όλα τα λαχανικά με τη γέμιση, αφήνοντας κενό 2 εκ. από το χείλος (για το ρύζι που θα φουσκώσει). Σκεπάζουμε όλα τα λαχανικά με τα καπάκια τους. Τη γέμιση που περίσσεψε τη βάζουμε ανάμεσα στα λαχανικά, μέσα στο ταψί. Βάζουμε και τις κομμένες πατάτες ανάμεσα στα γεμιστά, προσθέτουμε 400 ml νερό και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσει η γέμιση και να ροδίσουν ομοιόμορφα. Ελέγχουμε δοκιμάζοντας το ρύζι και, αν δεν είναι εντελώς βρασμένο, προσθέτουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό ακόμη, ζεστό, και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα τα γεμιστά να σφίξουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.

kathimerini.gr

Πηγή