Το Κρεμλίνο κατηγόρησε ευθέως το Βερολίνο πως σχεδιάζει να διεξάγει πόλεμο εναντίον της Μόσχας, ενώ ο Καγκελάριος Σολτς επανέλαβε πως δεν σχεδιάζει να στείλει πυραύλους, μεγάλου βεληνεκούς, στην Ουκρανία.
Αντιδράσεις
Τα ΜΜΕ στη Γερμανία χαρακτηρίζουν παταγώδη αποτυχία την αδυναμία των μυστικών υπηρεσιών να αποτρέψουν υποκλοπή από τη Ρωσία συνομιλίας υψηλόβαθμων Γερμανών στρατιωτικών. Φαίνεται πως συζητούσαν, σε μη διαβαθμισμένη πλατφόρμα στο διαδίκτυο, για το σενάριο παράδοσης, μεγάλου βεληνεκούς, πυραύλων Taurus στην Ουκρανία και για την πιθανότητα ενός νέου, ουκρανικού χτυπήματος στην γέφυρα της Κριμαίας.
«Σχετικά με την καταστροφή της γέφυρας, ασχοληθήκαμε εντατικά με το θέμα και δυστυχώς, φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι λόγω του μεγέθους της, μοιάζει με διάδρομο αεροδρομίου. Για τον λόγο αυτό μπορεί να χρειαστούν περισσότεροι και από 10 και από 20 πυραύλους», αναφέρεται σε απόσπασμα συνομιλίας.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, κατηγόρησε τη Μόσχα πως θέλει να σπείρει τη διχόνοια στο εσωτερικό της Γερμανίας αλλά και στο ΝΑΤΟ.
«Το περιστατικό αποτελεί μέρος ενός πολέμου πληροφοριών που διεξάγει ο Πούτιν. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Είναι μία υβριδική επίθεση με στόχο την παραπληροφόρηση. Πρόκειται για προσπάθεια διχασμού και υπονόμευσης της ενότητάς μας».
Η Ρωσία ζήτησε άμεσα εξηγήσεις από τη Γερμανία, κατηγορώντας το Βερολίνο πως σχεδιάζει επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δε δίστασε να αμφισβητήσει ακόμη και την εξουσία του καγκελάριου Σολτς.
«Το ερώτημα είναι κατά πόσον ελέγχονται οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και πόσο ελέγχει την κατάσταση ο Σολτς; Μήπως είναι μέρος της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης; Και τα δύο σενάρια πολύ άσχημα».
Η απάντηση Σολτς
Ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε πως δεν σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία τους πυραύλους Τaurus, με βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, με τον φόβο πως μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τον ουκρανικό στρατό για να πλήξουν στόχους στη Μόσχα. Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας κατηγόρησε τη Γερμανία πως θέλει ξανά, μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, να επιτεθεί στη Ρωσία.
«Το πρόβλημα είναι πως, απ’ ό,τι φαίνεται, οι Γερμανοί δεν κατάλαβαν τίποτα και δεν πήραν το μάθημά τους. Εμείς, φυσικά θα επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση, αλλά δεν πρόκειται να ξεχάσουμε».
Στον χορό των απειλών κινούνται και τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, για το τι θα συμβεί αν γερμανικής κατασκευής πύραυλοι χτυπήσουν τη Μόσχα.