Οι διατάσεις ή αλλιώς το stretching είναι μια μορφή σωματικής άσκησης κατά την οποία ένας μυς ή μια ομάδα μυών επιμηκύνεται με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ελαστικότητά του. Οι διατάσεις θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησής σου καθώς συμβάλλουν στην απόκτηση ευλυγισίας και ευεξίας αλλά και στην αποφυγή τραυματισμών.

Με τις διατάσεις οι μύες προετοιμάζονται για την άσκηση, τα μυϊκά κύτταρα επιμηκύνονται και λειτουργούν πιο αποδοτικά για τις ανάγκες της προπόνησης σου. Το ιδανικό είναι να γίνονται τόσο πριν την προπόνηση όσο και μετά το τέλος της, ενώ όταν δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος και μπορείς να κάνεις μόνο ένα σετ διαστάσεων καλό θα είναι να προτιμήσεις να το κάνεις στο τέλος της προπόνησης κατά την αποθεραπεία.

Οι μύες τείνουν να σφίγγουν κατά τη διάρκεια της άσκησης και οι διατάσεις τους επαναφέρουν σε μια κατάσταση χαλαρότητας και ευλυγισίας.

Οι διατάσεις απαιτούν χρόνο και προσοχή και δε θα πρέπει να γίνονται βιαστικά. Επιπλέον οι υπερβολές θα πρέπει να αποφεύγονται και η εκτέλεση των διατάσεων να γίνεται μέχρι εκεί που σου επιτρέπει το σώμα σου. Σε αντίθετη περίπτωση, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες κινδυνεύουν να τραυματιστούν.

govastileto.grΠηγή