Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν πολλά ζώα καφέ, γκρι ή άσπρα αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με το μπλε χρώμα. Πράγματι το μπλε χρώμα δεν είναι συνηθισμένο στο ζωικό βασίλειο και υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό.

H Catie Leary που γράφει θέματα σχετικά με τη φύση και τα ζώα αναφέρει: Ενώ τα φυτά έχουν την ικανότητα να παράγουν μπλε χρωστικές χάρη στις ανθοκυανίνες, τα περισσότερα πλάσματα στο ζωικό βασίλειο δεν είναι σε θέση να κάνουν το ίδιο. Για παράδειγμα τα μικρά πουλιά παράγουν μελανίνη, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να φαίνονται σχεδόν μαύρα.

Τυχόν περιπτώσεις μπλε χρώματος που θα συναντήσετε στα ζώα είναι συνήθως το αποτέλεσμα διαρθρωτικών συνεπειών, όπως ιριδισμοί και επιλεκτική ανάκλαση. Ουσιαστικά οι μικροσκοπικοί θύλακες αέρα στα φτερά του πουλιού διασκορπίζουν το φως, κάνοντάς το να φαίνεται μπλε στα μάτια μας. Αυτό ονομάζεται «σκέδαση Rayleigh», ένα φαινόμενο που είναι επίσης υπεύθυνο για το μπλε του ουρανού.

Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε περισσότερες μπλε πεταλούδες και πουλιά από ό,τι ερπετά, αμφίβια και ζώα με δέρμα ή γούνα. Είναι πολύ πιο εύκολο να επιτευχθεί η εμφάνιση του μπλε μέσω των δομικών επιδράσεων στα φτερά και στο δέρμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμφανίζεται μόνο σε φτερωτά πλάσματα.

Μερικοί βάτραχοι επίσης έχουν τέτοιο χρώμα και είναι πολύ εντυπωσιακό.

govastileto.grΠηγή