Όλοι θα έχετε ίσως παρατηρήσει κάποια στιγμή ότι οι γάτες (και οι θηλυκές και οι αρσενικές), όπως και όλα τα αιλουροειδή (πχ τίγρεις, πούμα, ιαγουάροι κλπ) διαθέτουν τεράστια μουστάκια.

Βέβαια, οι περισσότεροι ίσως να μην αναρωτηθήκατε ποτέ το γιατί. Ωστόσο τι είναι αυτές οι σκληρές τρίχες στο πρόσωπο τους (και όχι μόνο) και ποιον ρόλο επιτελούν; Ας δούμε παρακάτω!

Γιατί οι γάτες έχουν μουστάκια

Οι τρίχες αυτές που μοιάζουν με μουστάκια δεν βρίσκονται εκεί φυσικά για λόγους εμφάνισης και ομορφιάς, αλλά επιτελούν έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό.

Ποιος είναι αυτός; Όσο κι αν σας φανεί παράξενο, βοηθούν τα συμπαθητικά τετράποδα να βρίσκουν τον προσανατολισμό τους και να ανιχνεύουν τον χώρο γύρω τους. Με απλά λόγια παίζουν τον ρόλο ραντάρ και GPS μαζί!

τι χρησιμότητα έχουν τα μουστάκια της γάτας

Μάλιστα οι γάτες δεν έχουν αυτά τα περίεργα μουστάκια μόνο στην περιοχή πάνω από το άνω χείλος τους, αλλά και στην περιοχή των φρυδιών, όπως και στο πίσω μέρος των ποδιών τους!

Που χρησιμεύουν τα μουστάκια της γάτας

Όπως είπαμε ήδη τα μουστάκια είναι το σύστημα ανίχνευσης (ραντάρ) και προσανατολισμού (GPS) της γάτας.

Πιο συγκεκριμένα, την βοηθάνε να καταλαβαίνει τι βρίσκεται γύρω της (πχ την παρουσία κάποιου ατόμου ή ζώου) ακόμη κι αν δεν έχει οπτική επαφή ή να αντιλαμβάνεται ακόμη και την κίνηση γύρω της.

Επίσης, τα μουστάκια είναι αυτά που την βοηθούν να κινείται τόσο άνετα και να να καταλαβαίνει τον χώρο στο σκοτάδι και όχι τόσο η (καλή παρόλα αυτά) όραση της. Μάλιστα, ακόμη κι αν μια γάτα γεννηθεί τυφλή, μπορεί να κινείται πολύ καλά χάρη σε αυτά.

H γάτα προσανατολίζεται χρησιμοποιώντας τα μουστάκια της

Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό που έχουν τα μουστάκια που βρίσκονται στο άνω χείλος της γάτας, είναι ότι έχουν το ίδιο πλάτος με το σώμα της. Αυτό την βοηθάει να καταλάβει από πριν αν χωράει να μπει ή να περάσει το σώμα της από κάπου χωρίς να δοκιμάσει.

Για αυτό και δεν θα δείτε ποτέ μια γάτα σφηνωμένη κάπου. Γιατί πολύ απλά αν δεν χωράει να μπει, αυτό το ξέρει από πριν!

Γιατί οι γάτες έχουν μουστάκια και στα πόδια;

Τα «μουστάκια» που έχει η γάτα στο πίσω μέρος των ποδιών της την βοηθούν να σκαρφαλώνει πάνω σε δέντρα τοίχους και όχι μόνο. Επίσης της δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την απόσταση των βημάτων που πρέπει να κάνει.

η γάτα έχει μουστάκια και πίσω από τα πόδια της

Τέλος με τις τρίχες αυτές μια γάτα μπορεί να ανιχνεύει και διάφορα άλλα πράγματα όπως για παράδειγμα θερμοκρασία υγρών, απόσταση κλπ.

Για αυτό λοιπόν δεν πρέπει ποτέ και για κανέναν λόγο να κόψετε τα μουστάκια μιας γάτας, γιατί πολύ απλά έτσι θα είναι σαν να την τυφλώνετε ή και ακόμη χειρότερα.Πηγή