Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι οι τρομακτικές ταινίες μπορούν να κάνουν ένα άτομο να τρώει περισσότερα παχυντικά φαγητά και να παίρνει βάρος. Τα φιλμ με τρόμο ή ένταση έχουν αποδειχθεί ότι κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν άγχος, νευρικότητα, εξόντωση και αυτό τους οδηγεί στο να τρώνε σνακ για παρηγοριά. Αντίθετα, όσοι παρακολουθούν ρομαντικές κωμωδίες δεν τρώνε τόσες σοκολάτες και πατατάκια. Οι ταινίες με ένταση οδηγούν τους ανθρώπους στο comfort food σαν τρόπο ανακούφισης του άγχους που πυροδοτείται από ορμόνες.

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει την επιρροή των ταινιών πάνω στις διατροφικές επιλογές μας. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση φαγητού δεν έχει να κάνει με το ότι καθόμαστε ή είμαστε ξαπλωμένοι, αλλά με το περιεχόμενο αυτού που παρακολουθούμε. Η μελέτη έλαβε χώρα στο Λιβανέζικο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συμπεριέλαβε 84 συμμετέχοντες από 20 έως 30 ετών που τους ανατέθηκε τυχαία να παρακολουθήσουν είτε τρομακτική ταινία είτε ρομαντική κωμωδία.

Πριν την έρευνα, μετρήθηκαν οι χτύποι της καρδιάς, η πίεση, η όρεξη και τα επίπεδα άγχους. Τους δόθηκε ένας δίσκος με ποικιλία από σνακ, όπως ποπκορν, πατατάκια, μπισκότα, σοκολάτα, μήλα, χυμός πορτοκάλι και αναψυκτικό λέγοντάς τους ότι μπορούν να φάνε ό,τι θέλουν. Όσοι παρακολούθησαν βίαιες ταινίες, είχαν υψηλότερα σκορ άγχους και λύπης, ενώ όσοι είδαν ρομαντική κομεντί δεν είχαν κάποια αλλαγή. Κανένα γκρουπ δεν παρουσίασε αλλαγές στα επίπεδα όρεξης, αλλά το γκρουπ με τις βίαιες ταινίες κατανάλωσε περισσότερα σνακ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Λάμα Ματάρ είπε: ‘τα αποτελέσματά μας ανέφεραν ότι οι βίαιες ή τρομακτικές ταινίες είχαν στρεσογόνο αντίκτυπο στους θεατές και αυτό τους έκανε να τρώνε παχυντικά σνακ, γνωστά και ως comfort food. Και αυτό αποδεικνύει ότι το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία εφόσον αυτές οι τροφές μας δίνουν άμεση ενέργεια και χαρά’.

vita.grΠηγή