Η τρούφα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το «χλιδάτο» ξαδερφάκι του μανιταριού και είναι η αγαπημένη, ευωδιαστή τροφή πολλών ανά τον κόσμο. 

Τα είδη τρούφας ανέρχονται σε τουλάχιστον σαράντα, με τα νεότερα να έχουν ανακαλυφθεί μόλις το 2018. Ωστόσο, πολλά από αυτά δεν είναι βρώσιμα και όσα είναι στοιχίζουν…

To 2014, μια λευκή τρούφα δύο κιλών ταξίδεψε, με συνοδεία ασφαλείας, από την Ιταλία έως τη Νέα Υόρκη και εκεί πωλήθηκε για 61.100 δολάρια. 

Τι καθιστά όμως την τρούφα τόσο ακριβή;

Σίγουρα, οι περισσότεροι έχουν δει προϊόντα τρούφας, όπως λάδι, σε κάποιο ντελικατέσεν, σούπερ μάρκετ ή εστιατόριο… αλλά αν είναι φθηνά, πιθανόν να μην είναι από γνήσια τρούφα.

Αυτό το σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού είναι πανάκριβο, κυρίως διότι είναι εποχικό, με μικρό χρόνο ζωής και δυσεύρετο.

Μια τρούφα περίπου 80 γραμμαρίων στοιχίζει 90 ευρώ. Μάλιστα, η ακριβής τιμή καθορίζεται από το είδος της και την περίοδο που θα βρεθεί. 

Χάρη στην ιδιαίτερη μυρωδιά της εντοπίζεται από σκύλους λαγωνικά. Όμως τη βρίσκουν εύκολα και τα γουρούνια, που τη λατρεύουν ως τροφή.

«Γεννιέται» σε δυσπρόσιτες περιοχές, μέσα στα δάση και κάτω από τα δέντρα. Ο εντοπισμός της δεν είναι εύκολη διαδικασία, απαιτεί σκάψιμο και προσοχή, προκειμένου να μην διαλυθεί.

Επίσης, η κλιματική αλλαγή και η ανομβρία των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει σε μικρότερη αναπαραγωγή της.

Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, την καθιστούν πολύτιμη. 

Γιατί δεν καλλιεργείται;

Θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν – όπως και γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις-  πολλά από τα είδη τρούφας, με εξαίρεση την σπάνια, ιταλική ποικιλία. Μολαταύτα, δεν είναι εύκολη διαδικασία και απαιτεί ειδικές συνθήκες. Θα μπορούσαν να χρειαστούν ακόμη και έξι χρόνια, για να υπάρξει μια καλή σοδειά τρούφας και πάλι, κανείς δεν εγγυάται πως θα αναπτυχθεί σωστά. 

 




Πηγή