Το περπάτημα από μόνο του είναι ένα είδος άσκησης και έρευνες έχουν αναφέρει ουκ ολίγες φορές πόσο καλό μας κάνει τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία. Παρόλα αυτά, το περπάτημα μετά το φαγητό αυξάνει τον μεταβολισμό, βοηθά στην πέψη και μειώνει τα επίπεδα άγχους.

Αναλυτικά:

Βελτιώνει την πέψη

Μετά από κάθε γεύμα, το σώμα σου «πιάνει δουλειά». Οι πρωτεΐνες, οι ηλεκτρολύτες, το νερό, οι βιταμίνες, οι υδατάνθρακες και άλλα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται και μεταφέρονται μέσω του σώματός σου, όπου χρειάζονται.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να βελτιωθεί, αν περπατάς μετά το φαγητό. Το περπάτημα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του χρόνου γαστρικής κένωσης καθώς μειώνεται ο χρόνος που τα τρόφιμα μετακινούνται μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Αυτό οδηγεί σε ταχύτερη πέψη και λιγότερο φούσκωμα μετά το φαγητό.

Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μετά από το φαγητό, τα τρόφιμα πρέπει να διασπαστούν σε μορφές ενέργειας, για να χρησιμοποιηθούν από το σώμα. Αρκούν μόλις δέκα λεπτά περπάτημα, για να βελτιωθούν τα επίπεδα γλυκόζης σου.

Μειώνει το άγχος

Ακόμα όμως και ένας περίπατος μετά το γεύμα μπορεί να έχει ηρεμιστική επίδραση στο μυαλό και το σώμα σου. Βελτιώνει τη διάθεση, την προσοχή και τη συγκέντρωσή σου. Το περπάτημα βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που προάγει τον καλό ύπνο και βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης. Ενώ βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη και αυξάνει τα θετικά συναισθήματα.
Μειώνει τον πόνο των μυών

Το περπάτημα μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μυϊκής κόπωσης και στην ανάκαμψη των μυών καθώς συμβάλλει στο να κυκλοφορούν τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα σου και να αποβάλλονται οι άχρηστες ουσίες από αυτά.

Ενισχύει τη ροή του αίματος

Η ροή αίματος στα άκρα και τα όργανα και η καλύτερη κυκλοφορία λόγω της κίνησης έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο υγιές αγγειακό σύστημα.

Έχεις καλύτερο ύπνο

Ένας σύντομος περίπατος θα βοηθήσει πραγματικά στην ποιότητα του ύπνου σου. Θα κοιμάσαι γρηγορότερα και βαθύτερα, αφού η παραγωγή σεροτονίνης αποτελεί πρόδρομο της μελατονίνης. Η μελατονίνη (ή αλλιώς ορμόνη της νύχτας) έχει σημαντικό ρόλο στους κύκλους ύπνου του σώματος και συμβάλλει στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού.

govastileto.gr



agrinio24.gr