Το να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας είναι καλό για την ψυχική σας υγεία – είτε «επαναφορτίζετε» το σώμα σας με λίγη αυτοφροντίδα είτε χαλαρώνετε ένα βράδυ μετά από μια αγχωτική εβδομάδα. Αλλά όταν είναι ώρα να βγείτε έξω, βιώνετε μια αίσθηση άγχους που σας προτρέπει να ακυρώσετε σχέδια ή να παραλείψετε δραστηριότητες που απολαμβάνατε.

Μερικές φορές φοβάμαι να βγω έξω. Γιατί;

Το άγχος είναι μια φυσιολογική εμπειρία: είναι ο τρόπος του ανθρώπινου εγκεφάλου να μας προετοιμάσει για να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη ή προκλητική κατάσταση. Αλλά σε πολλές αγχώδεις διαταραχές – όπως το γενικευμένο άγχος, το κοινωνικό άγχος, το άγχος της κατάστασης ή η αγοραφοβία – ο εγκέφαλος υπερεκτιμά τις πιθανότητες κινδύνου ή απειλής. Αυτή η υπερβολική πρόβλεψη μπορεί να προκαλέσει τον εγκέφαλο να κάνει λάθος από την πλευρά της ασφάλειας, οδηγώντας σε όλο και πιο απομονωτικές συμπεριφορές όπως η παραμονή στο σπίτι.

Η έξοδος είναι καλή για το άγχος;

Συχνά, όσο περισσότερο αποφεύγουμε αυτό για το οποίο αγχωνόμαστε τόσο χειρότερο γίνεται. Αν επιλέξουμε να μην βγούμε έξω λόγω του άγχους μας, ενισχύουμε το μήνυμα στον εγκέφαλό μας ότι αυτή δεν είναι μια ασφαλής δραστηριότητα και το άγχος μπορεί πραγματικά να αυξηθεί την επόμενη φορά που θα κάνουμε τα ίδια σχέδια.

Αντίθετα, αν πιέσετε τον εαυτό σας να βγει έξω και να ξεπεράσει αυτό το κοινωνικό άγχος, αυτή η πρακτική εκπαιδεύει τον εγκέφαλο ότι είναι ασφαλής, ότι μπορούμε να χειριστούμε την κατάσταση. Και με την πάροδο του χρόνου, αυτή η προσέγγιση λειτουργεί για να μειώσει αυτήν την απόκριση που προκαλείται από το άγχος.

Πώς να πιέσω τον εαυτό μου να βγει από το σπίτι;

Μερικές φορές το να έχουμε συμπόνια για τον εαυτό μας σημαίνει να πιέζουμε τον εαυτό μας να κάνει το δύσκολο πράγμα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι βγαίνουμε έξω όταν μέρος μας θέλει να μείνει μέσα – ανεξάρτητα από τον λόγο – επειδή γνωρίζουμε ότι η κοινωνικοποίηση θα είναι καλή για εμάς ή η δραστηριότητα θα μας φέρει χαρά.

Από την άλλη πλευρά, αν είστε κάποιος που τείνει να είναι παθιασμένος και σας είναι δύσκολο να πείτε «όχι», η πρόκληση για εσάς μπορεί να είναι να επιτρέψετε στον εαυτό σας να μείνει μέσα». Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Psychology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και το να καθόμαστε απλά και να αφήνουμε το μυαλό μας να περιπλανάται προκαλεί μια αίσθηση ευεξίας, βελτιώνοντας μια σειρά δεικτών ψυχικής υγείας.

Αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να αποφασίσετε αν θα βγείτε έξω ή θα μείνετε μέσα, σκεφτείτε γιατί κάνατε ένα σχέδιο εξαρχής. Για παράδειγμα, αναρωτηθείτε:

  • Αυτή η δέσμευση ή το σχέδιο ευθυγραμμίζεται με τις αξίες μου;
  • Υπάρχει κάτι που φοβάμαι ότι θα συμβεί ή δεν θα συμβεί;
  • Όταν βρίσκομαι σε καλό χώρο, είναι αυτή η δραστηριότητα ή/και το ότι περνάω χρόνο με ένα συγκεκριμένο άτομο που συνήθως δεν μου αρέσει;

Ο τρόπος που απαντάτε σε αυτές τις ερωτήσεις σας βοηθά να προσδιορίσετε την πιο υγιεινή κίνηση για εσάς σε μια δεδομένη στιγμή. Στη συνέχεια, μόλις πάρετε μια απόφαση, αφοσιωθείτε σε αυτήν. Για παράδειγμα, εάν αποφασίσετε να μείνετε μέσα, μην κοπιάζετε για το τι χάνετε – αντίθετα, βρείτε τρόπους για να κάνετε τη νύχτα σας στο σπίτι πιο αναζωογονητική και ευχάριστη. Ή, αν τολμήσετε να βγείτε έξω μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσετε ότι η νύχτα ήταν χαζή, ξεπεράστε το και πηγαίνετε σπίτι νωρίς, αν μπορείτε.

Πώς να μάθετε πότε να μείνετε μέσα

Η αποφυγή τροφοδοτεί το άγχος, οπότε το να ωθήσεις τον εαυτό σου να βγεις μπορεί να σε βοηθήσει να σπάσεις τον φαύλο κύκλο. Αλλά το «λιώσιμο» σε έναν καναπέ μπορεί μερικές φορές να είναι αντιπαραγωγικό.

Η εύρεση αυτής της γραμμής είναι λεπτή: Το να μάθεις όταν μιλάς για το άγχος σου, σε σχέση με το τι πραγματικά χρειάζεται το σώμα σου, μπορεί να είναι δύσκολο και να πάρει χρόνο. Όσο περισσότερο μπορείτε να είστε υπομονετικοί και να μάθετε να ακούτε τα σημάδια του σώματός σας, μπορείτε να μάθετε να διακρίνετε τι χρειάζεται το σώμα σας.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι είναι απλώς πιο άνετοι και σε ψυχική ηρεμία με ελάχιστη κοινωνική αλληλεπίδραση. Για αυτούς τους ανθρώπους, η παραμονή δεν είναι μια δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά, αλλά μια φυσιολογική κατάσταση. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον εαυτό σας και να προσδιορίσετε πότε συμβαίνουν αποκλίσεις από τη φυσιολογική συμπεριφορά.

Εκεί μπορεί να είναι χρήσιμο να συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια προσέγγιση όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις προσωπικές ανάγκες και τα όριά σας.Πηγή