Τα αιλουροειδή είναι ίσως οι μεγαλύτεροι «υπναράδες» του ζωικού βασιλείου και αυτό γιατί στη φύση, η αναζήτηση λείας και ιδιαίτερα το κυνήγι καταναλώνει τεράστια αποθέματα ενέργειας, με τις πιθανότητες επιτυχίας να είναι μόλις 15% (δηλαδή 1 κάθε 7).

Οπότε το σώμα τους έχει εξελιχθεί να κοιμάται όσο δεν κυνηγάνε, αποθηκεύοντας ενέργεια για την ώρα του φαγητού.

Η σαρκοφαγική τους φύση συμβάλει επίσης στη διάρκεια του ύπνου τους. Το κύριο συστατικό διατροφής τους είναι η ζωική πρωτεΐνη που αποτελεί στην ουσία μεγάλα ποσά ενέργειας σε μικρά πακέτα.

Πόσες ώρες όμως κοιμάται μια γάτα;

Συνήθως από 16 μέχρι 20 ώρες την ημέρα. Οι νεαρές και οι γέρικες γάτες είναι πιο κοντά στις 20 ώρες ενώ τα γατάκια κοιμούνται σχεδόν όλη μέρα. Μια γάτα 18 ετών έχει ξοδέψει συνολικά 12 χρόνια κοιμώμενη.

Παρόλο που τα 2/3 της ζωής τους κοιμούνται, ο ύπνος τους διαφέρει κατά πολύ από τον δικό μας. Κι εκείνες βιώνουν τα ίδια στάδια ύπνου (REM και non-REM) μ’ εμάς, όμως βρίσκονται συνεχώς σε επιφυλακή ακόμα και όταν κοιμούνται βαριά. Αν κάποιος παράξενος ήχος τις ξυπνήσει είναι σχεδόν στιγμιαία σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα. Εμείς χρειαζόμαστε τουλάχιστον μια κούπα καφέ για το ίδιο αποτέλεσμα.

Οι γάτες μας βέβαια έχουν ξεπεράσει τους κινδύνους της φύσης και δεν χρειάζεται να κυνηγάνε το γεύμα τους. Το αντίθετο μάλιστα, το γεύμα τους σερβίρεται, τις περισσότερες φορές είναι εκλεπτυσμένο και στην ώρα του. Αλλά τα ένστικτα τους δεν διαφέρουν καθόλου από τις άγριες γάτες, άλλωστε η εξημέρωση τους έγινε μόλις πριν 9.000 χρόνια, ελάχιστο διάστημα για να αλλάξει ο γενετικός προγραμματισμός τους.



Πηγή