#1 Τα πινέλα και τα σφουγγαράκια του μακιγιάζ δεν είναι καθαρά

Αν επιθυμούμε μια καθαρή και ομοιόμορφη επιδερμίδα, τότε καλό είναι να τα καθαρίζουμε τακτικά με νερό και σαπούνι. Διαφορετικά, τα βακτήρια που αναπτύσσονται σε αυτά θα μεταφερθούν και στην επιδερμίδα προκαλώντας μόλυνση.

#2 Είναι θέμα γονιδίων

Μία βρετανική έρευνα έδειξε ότι το 81% των περιπτώσεων ακμής συνδέεται περισσότερο με γενετικούς και λιγότερο με περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τι κάνουμε: Επισκεπτόμαστε τον δερματολόγο για να μας δώσει την κατάλληλη αγωγή.

#3 Η προπόνηση

Ο ιδρώτας δεν προκαλεί σπυράκια. Αν όμως αναμειχθεί με σμήγμα και ρύπους, τότε μπλοκάρει τους πόρους και ενίοτε προκαλεί ακμή. Καλό είναι να φοράμε άνετα ρούχα από υφάσματα από φυσικές ίνες, που «αναπνέουν» και να αποφεύγουμε τα συνθετικά, όπως λίκρα και νάιλον. Επίσης μετά την προπόνηση, κάνουμε ντους, με ένα καθαριστικό που περιέχει σαλικυλικό οξύ το οποίο εξυγιαίνει τους πόρους.

#4 Η περίοδος

Τα ανδρογόνα είναι ορμόνες που διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος, γεγονός που προκαλεί εξάρσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αν εμφανίζονται σποραδικά σπυράκια εκείνες τις μέρες, τότε πιθανότατα τα ανδρογόνα να είναι ο ένοχος.

#5 Οι προσωπικές παρεμβάσεις

Είναι δύσκολο να μην πειράξουμε το σπυράκι που έχει εμφανιστεί προκλητικά στο κέντρο του προσώπου μας. Όμως οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφύγουμε τον πειρασμό, γιατί ενδεχομένως να επιδεινώσουμε την κατάσταση, προκαλώντας μόλυνση ή ακόμα και σημάδι.

#6 Αλλεργία σε κάποιο απορρυπαντικό

Αν η επιδερμίδα στο σώμα μας έχει τάσεις ακμής, και ταυτόχρονα παρουσιάζει κοκκινίλες και αίσθηση κνησμού, ο ένοχος μπορεί να κρύβεται… στο πλυντήριο και συγκεκριμένα στα απορρυπαντικά και μαλακτικά ρούχων. Τι κάνουμε: Αντικαθιστούμε τα προϊόντα αυτά με υποαλλεργικές συνθέσεις και παρατηρούμε τη συμπεριφορά της επιδερμίδας μας.

#7 Ο καιρός

Αναμφισβήτητα, οι αλλαγές του καιρού επηρεάζουν την επιδερμίδα, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Για παράδειγμα το έντονο κρύο και η ξηρή ατμόσφαιρα αφυδατώνουν το δέρμα και προκαλούν ξεφλούδισμα, κοκκινίλες ακόμα και κνησμό. Αντίθετα, η ζέστη και η υγρασία προκαλούν υπερπαραγωγή σμήγματος που φράζει τους πόρους και ευνοεί την εμφάνιση ακμής και μαύρων στιγμάτων.

#8 Η έλλειψη ύπνου

Μήπως το πρωϊ όταν ξυπνάμε η ακμή φαίνεται επιδεινωμένη; Η αιτία είναι η έλλειψη ύπνου που αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, που μεταξύ άλλων δεινών προκαλεί ακμή και συμβάλλει στη μείωση του κολλαγόνου.

#9 Το άγχος

Το άγχος διεγείρει την παραγωγή κορτιζόλης. Τι κάνουμε: Δεν είναι ρεαλιστικό να πούμε ότι θα αποκλείσουμε εντελώς το στρες από την καθημερινότητά μας, ωστόσο μπορούμε να βρούμε τρόπους για να εκτονώνουμε το στρες, όπως γυμναστική, διαλογισμό, ακόμα και παιχνίδι με το κατοικίδιό μας.

#10 Οι φαρμακευτικές αγωγές

Αν ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική αγωγή, καλό είναι να διαβάσουμε τις παρενέργειές της. Μήπως μεταξύ άλλων αναγράφεται και η ακμή; Αν ναι, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για το τι μπορούμε να κάνουμε.

#11 Η εγκυμοσύνη & πολυκυστικές ωοθήκες

Και στις δυο περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με ορμονικές διαταραχές. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η προγεστερόνη αυξάνεται με αποτέλεσμα να διεγείρει την παραγωγή σμήγματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την ακμή.

Αντίθετα, στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, παρατηρούνται υψηλότερα επίπεδα ανδρικών ορμονών, όπως η τεστοστερόνη, και χαμηλότερα επίπεδα θηλυκών ορμονών, δηλαδή προγεστερόνη και οιστρογόνα. Το φαινόμενο, εκτός από σοβαρά προβλήματα υγείας, μπορεί να προκαλέσει τριχοφυΐα και σοβαρή ακμή.

#12 Τα σεντόνια

Ιδανικά να αλλάζονται κάθε βδομάδα ή τουλάχιστον κάθε 15 μέρες. Το ίδιο ισχύει και για τις πετσέτες μπάνιου, που μετατρέπονται σε εστίες μικροβίων.

#13 Το smartphone

Μήπως τα σπυράκια εμφανίζονται στα μάγουλα, εκεί όπου ακουμπάμε το κινητό; Τότε βρήκαμε τον ένοχο. Καλό είναι μία φορά την εβδομάδα να καθαρίζουμε την οθόνη του κινητού με αντισηπτικό μαντηλάκι. Και φυσικά δεν ξεχνάμε να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας πρωϊ και βράδυ.

#14 Η διατροφή

Οι τροφές που αποδεδειγμένα βελτιώνουν την ποιότητα της επιδερμίδας είναι εκείνες που περιέχουν πλούσιες ποσότητες λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών, όπως για παράδειγμα ο σολομός, το αβοκάντο, το μπρόκολο και το πράσινο τσάι. Εμπλουτίζουμε την καθημερινή μας διατροφή με τέτοιου είδους θρεπτικά συστατικά τουλάχιστον για έναν μήνα και συγκρίνουμε τη διαφορά πριν και μετά.

#15 Λάθος καλλυντικά

Αρχικά, ψάχνουμε τη λίστα με τα συστατικά και επιλέγουμε συνθέσεις που έχουν την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνα». Επιπλέον, αν χρησιμοποιήσουμε κάποιο νέο καλλυντικό και παρατηρήσουμε ότι εμφανίστηκε σπυράκι, σταματάμε τη χρήση του, πριν επιδεινωθεί το φαινόμενο. Μέχρι να «ηρεμήσει» το δέρμα μας, αντικαθιστούμε το καθαριστικό μας με μία ήπια σύνθεση και επιλέγουμε μια υποαλλεργική ενυδατική κρέμα κατάλληλη για ευαίσθητες επιδερμίδες, χωρίς οινόπνευμα, τεχνητά αρώματα, parabens και χρωστικές. 

Άλλα «ξεσπάσματα» της επιδερμίδας

* Ξεφλούδισμα

Αν ξεφλουδίζουμε στο μέτωπο ή τα μάγουλα, αυτό σημαίνει ότι έχει διαταραχθεί ο επιδερμικός φραγμός, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται ευάλωτο στις εξωτερικές επιθέσεις. Αρκετές φορές το ξεφλούδισμα συνοδεύεται και από κνησμό. Πιθανοί ένοχοι γι’ αυτό είναι το κρύο και ο ξηρός αέρας. Τι κάνουμε: Εμπλουτίζουμε την περιποίησή μας με πλούσιες θρεπτικές συνθέσεις που περιλαμβάνουν λιπίδια, όπως έλαιο αργκάν, βούτυρο καριτέ, ιαματικό νερό, πυρίτιο, υαλουρονικό οξύ.

* Ερύθημα

Αν το δέρμα μας κοκκινίζει έντονα με το παραμικρό, π.χ. στην αλλαγή θερμοκρασίας ή όταν τρώμε καυτερές τροφές, αυτό συμβαίνει γιατί τα λεπτά αγγεία του προσώπου διαστέλλονται και δημιουργούν στα μάγουλά μας κοκκινίλες. Εδώ όμως χρειάζεται λίγη προσοχή, γιατί το φαινόμενο αυτό μπορεί να επιδεινωθεί σε βάθος χρόνου και να γίνει μόνιμο. Αν έχουμε παρόμοια συμπτώματα, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε έναν δερματολόγο.

* Θαμπάδα, ατονία, κουρασμένη όψη

Η δύσκολη καθημερινότητα επηρεάζει τη διαδικασία ανανέωσης του δέρματος. Έτσι ακόμα και μέσα σε μία νύχτα μπορεί να χάσει τη ζωντάνια του. Επιπλέον η ανεπαρκής ενυδάτωση, η κακή διατροφή και ο λάθος ή ανεπαρκής καθαρισμός συμβάλλουν καθοριστικά στο πρόβλημα. Τι κάνουμε: Αν η επιδερμίδα μας είναι ανεκτική, χρησιμοποιούμε απολεπιστικά προϊόντα 1-2 φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, οι μάσκες βαθύ καθαρισμού και τα σέρουμ με βιταμίνες και ένζυμα, είναι τα προϊόντα που θα μεταμορφώσουν την όψη μας. Για επιπλέον ενέργεια στο δέρμα, προσθέτουμε στη διατροφή μας περισσότερα αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά.



Πηγή