Σε όλους μας έχει τύχει μετά από μια δύσκολη ημέρα να ξεσπάμε με θυμό, με νεύρα σε ανθρώπους που δεν μας έφτασαν καν σε αυτό το σημείο.

Γνωρίζουμε ότι ο οικογενειακός μας κύκλος είναι ο αποδέκτης όλων των προβλημάτων μας που αφορούν την δουλειά, τις σχέσεις μας, φιλικές και μη. Είναι οι άνθρωποι που θα μας ακούσουν στα χειρότερα και στα καλύτερα μας. Μπορεί να μην μας καταλάβουν, αλλά θα προσπαθήσουν πολύ.

Προσπαθούν να μας βγάλουν από τα διλήμματά μας και καταλήγουν ως οι άνθρωποι που δέχονται την ένταση που κρατάμε από καταστάσεις.

Οι λέξεις πληγώνουν περισσότερο από κάθε άλλη επαφή και εμείς σαν άνθρωποι ξεφεύγουμε συχνά. Συνεπώς, η οικογένειά μας θα απορροφήσει τα άσχημα, θα μηδενίσει τις κουβέντες που έθιξαν και πλήγωσαν και θα συνεχίσει την προσπάθεια και δε θα αποστασιοποιηθεί ποτέ.

Επειδή, λοιπόν, είναι δεδομένη η παρουσία της και τα συναισθήματα της οικειότητας και της ασφάλειας είναι πιο έντονα, εξωτερικεύουμε τα πάντα.

Οι φίλοι είναι μία άλλη κατηγορία, δε θα μας χαριστούν. Η ειλικρίνεια για αυτούς είναι η πρώτη τους επιλογή. Δε θα μας αφήσουν να ξεφύγουμε, να βγούμε εκτός εαυτού. Θα αντιδράσουν άμεσα και θα μας επαναφέρουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Θα μας κάνουν να σκεφτούμε αυτά που πρέπει, προκειμένου να διορθώσουμε καταστάσεις ή τουλάχιστον να κατανοήσουμε καταστάσεις.

Οι φίλοι είναι εκείνοι οι τρίτοι που θα μας υποδείξουν τα λάθη μας, χωρίς δισταγμό. Θα μάθουν πρώτοι τα πολλά που έχουν να ειπωθούν, θα κοιτάξουν να μας ηρεμήσουν, ασχέτως αν το καταφέρουν ή όχι. Θα μας δείξουν ότι ο μόνος με τον οποίο πρέπει να τα βάλουμε είναι άλλοι ή ο εαυτός μας και όχι οι ίδιοι.

Είναι τα άτομα που μετά από τέτοιες παρεξηγήσεις της στιγμής, θα είναι οι πρώτοι στους οποίους θα γυρίσουμε για να απολογηθούμε, γιατί ξέρουμε ότι είναι οι μόνοι που είναι δίπλα μας σε κάθε μα κάθε στιγμή.

Όταν χώρισες, ήταν οι εκείνοι που στάθηκαν δίπλα σου, σε συμβούλευσαν και σου έδειξαν τα λάθη σου και τα καλά σου για να σταθείς πάλι στα πόδια σου. Για να ξεφύγεις από τις ανασφάλειές σου. Οικογένεια και φίλοι είναι δίπλα σου. Σε έχουν μάθει πλέον και είναι εύκολο έργο για αυτούς να σου δίνουν το χάπι της ανάκαμψης, όταν πέφτεις. Σου χαρίζουν απλόχερα την δική τους σκοπιά. Μην τους κάνεις τα «λάθος» άτομα. Δε θες να φύγουν.

govastileto.grΠηγή