Μια γυναίκα στην Κίνα ανέπτυξε ξαφνικά μια ασυνήθιστη πάθηση, που την έκανε ανήμπορη να μπορεί ν’ ακούσει αντρικές φωνές! Είναι μια πολύ σπάνια περίπτωση “επιλεκτικής” απώλειας ακοής, που έχει σαφές ιατρικό υπόβαθρο κι εξήγηση.

Η γυναίκα, η οποία έχει το επώνυμο Chen, επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο, όταν ένα πρωί ξύπνησε και δεν μπορούσε ν’ ακούσει την φωνή του συντρόφου της, σύμφωνα με όσα έγραψε το Newsweek. Είπε στους γιατρούς ότι το προηγούμενο βράδυ, ένιωσε κουδούνισμα στα αυτιά της (μια κατάσταση γνωστή ως εμβοές) και στην συνέχεια είχε έμετο.

Η γιατρός Lin Xiaoqing, που είδε την γυναίκα στο νοσοκομείο, σημείωσε ότι ενώ ήταν σε θέση να ακούσει την δική της φωνή, αδυνατούσε ν’ ακούσει τη φωνή ενός άντρα ασθενούς που ήταν δίπλα της. Η δρ. Xiaoqing διέγνωσε τελικά την Chen με απώλεια ακοής ανάστροφης κλίσης, έναν σπάνιο τύπο απώλειας ακοής χαμηλής συχνότητας, που πιθανώς πλήττει την ικανότητά του ατόμου ν’ ακούει πιο “βαθιές” φωνές, όπως είναι κατά κανόνα εκείνες των αντρών.

Τι είναι η απώλεια ακοής ανάστροφης κλίσης

Η απώλεια ακοής ανάστροφης κλίσης παίρνει το όνομά της από το σχήμα που παράγει στις απεικονίσεις των ακουστικών τεστ. Επηρεάζει περίπου 3.000 άτομα στις Η.Π.Α. και τον Καναδά. Για κάθε 12.000 άτομα με απώλεια ακοής, μόνο ένα άτομο έχει τον συγκεκριμένο τύπο.

Ο άνθρωπος ανιχνεύει τους ήχους μέσα από τις δονήσεις μικροσκοπικών τριχών μέσα στα αυτιά και με την πάροδο του χρόνου (ή λόγω γενετικής προδιάθεσης, τραυματισμού, ή χρήσης ουσιών) αυτές οι τρίχες μπορεί να γίνουν αδύναμες και επιρρεπείς σε θραύση.

Οι τρίχες που ανιχνεύουν ήχους υψηλής συχνότητας είναι πιο ευαίσθητες και γι’ αυτό είναι εκείνες που τείνουν να πεθαίνουν πρώτες. Αυτό εξηγεί και το γιατί η απώλεια ακοής επηρεάζει συχνότερα την ικανότητά μας να ακούμε υψηλότερης συχνότητας ήχους σε σχέση με τους χαμηλότερους.

Η απώλεια της ακοής των κατώτερων ήχων (κάτι αυτό δηλαδή που έπαθε η Chen) είναι λιγότερο συχνή, επειδή το τμήμα επεξεργασίας μπάσων στον κοχλία -μια δομή σε σχήμα σαλιγκαριού στο εσωτερικό του αυτιού- είναι πολύ καλά προστατευμένο.

Αιτίες της ξαφνικής απώλειας ακοής ανάστροφης κλίσης μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα σε αιμοφόρα αγγεία στο αυτί, ή κάποιο τραύμα. Οι αυτοάνοσες διαταραχές που επηρεάζουν το εσωτερικό αυτί μπορεί επίσης να είναι αιτία για την απώλεια ακοής ανάστροφης κλίσης. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις αυτοάνοσες καταστάσεις στο εσωτερικό αυτί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ισορροπίας, τα οποία με την σειρά τους μορεί να οδηγήσουν σε εμετό, ένα σύμπτωμα που ο Chen περιέγραψε στην γιατρό της.

Τα καλά νέα είναι ότι ότι αν η απώλεια ακοής ανάστροφης κλίσης ανιχνευθεί γρήγορα, οι πιθανότητες πλήρους ίασης και αποκατάστασης της ακοής είναι καλές.

Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι αν το πιάσετε μέσα σε 48 ώρες, έχετε τις καλύτερες πιθανότητες για ανάκαμψη. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει υψηλές δόσεις στεροειδών, αλλά μερικές φορές η κατάσταση εξαφανίζεται χωρίς καμία θεραπεία.

Στην περίπτωση της Chen, η γιατρός της είπε ότι το αυξημένο στρες που της προκαλούσε το να εργάζεται μέχρι αργά το βράδυ σε συνδυασμό με την απώλεια ύπνου, της προκάλεσε αυτή την τόσο σπάνια μορφή απώλειας ακοής, προσθέτοντας ότι με αρκετή ξεκούραση η ακοή της θα επανέλθει σύντομα πλήρως.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://www.livescience.comΠηγή