Την επόμενη φορά που θα ακούσετε μία γυναίκα να ρίχνει μερικές οκτάβες στη φωνή της όταν μιλά, μην ανησυχήσετε. Μάλλον εκδηλώνει το ερωτικό της ενδιαφέρον. Μικρότερη έκπληξη μας προξενεί το ότι και οι άνδρες μιλούν με πιο μπάσα φωνή όταν γνωρίζουν μία γυναίκα που τους γοητεύει.

Ωστόσο, το εύρημα ότι μία γυναίκα το κάνει υποσυνείδητα, βρίσκει εφαρμογή μόνο στις περιπτώσεις όπου συνομιλεί με έναν άντρα, για τον οποίο υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Αν δεν αρέσει στις περισσότερες γυναίκες στο χώρο αλλά θεωρείται άξιος για ραντεβού, οι περισσότερες χρησιμοποιούν πιο ψιλή φωνή και πιο θηλυκό στιλ ομιλίας, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η επικεφαλής της έρευνας, Καταρζίνα Πιζάνσκι από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ είπε ότι ‘αν και οι γυναίκες μιλούσαν με πιο ψιλή φωνή στους άντρες που έβλεπαν ως πιθανό ταίρι, έτειναν να έχουν πιο μπάσα φωνή όταν προτιμούσαν κάποιον προσωπικά αλλά ήταν και επιθυμητός από άλλες γυναίκες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η λεπτή φωνή μπορεί να σηματοδοτεί νεανικότητα, θηλυκότητα και γονιμότητα.

Αντιθέτως, μία πιο μπάσα φωνή, μπορεί να είναι ένδειξη σεξουαλικού ενδιαφέροντος και οικειότητας και μπορεί να δείχνει ανταγωνισμό, αξιοπιστία και ηγετικές τάσεις. Η έρευνα φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες είναι ‘το επιλεκτικό φύλο’ εφόσον έδειχναν να ενδιαφέρονται για το 1/3 των ανδρών, ενώ οι άντρες έδειχναν να ενδιαφέρονται για περισσότερες από τις μισές γυναίκες που γνώριζαν.

vita.grΠηγή