Τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια μειώνουν ορισμένες πρωτεΐνες στους θυλάκους των τριχών, ανοίγοντας το δρόμο στην τριχόπτωση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλεί τριχόπτωση, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που εξέτασε τις επιδράσεις των μορίων των ρύπων στα δερματικά κύτταρα του ανθρώπινου κρανίου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έκθεση των κυττάρων σε συνηθισμένους ρύπους μειώνει τα επίπεδα τεσσάρων πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες αυτές είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη και διατήρηση των μαλλιών.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι η μείωση των συγκεκριμένων πρωτεϊνών εντείνεται όταν αυξάνονται τα επίπεδα των ρύπων. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει πως όσοι ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα ή κοντά σε εργοστάσια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν τριχόπτωση και φαλάκρα.

Είναι ήδη τεκμηριωμένο πως η ατμοσφαιρική ρύπανση πλήττει την σωματική υγεία. Έχει διαπιστωθεί πως αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, καρδιοπάθειας και διαφόρων αναπνευστικών παθήσεων. Επιπλέον, προκαλεί 4,2 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους τον χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η νέα έρευνα όμως υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει και άλλες, απρόσμενες επιπτώσεις.

Όπως εξήγησαν οι νοτιοκορεάτες επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη νέα έρευνα, θέλησαν να εξετάσουν τις αντιδράσεις στους ρύπους των κυττάρων που βρίσκονται στη βάση των θυλάκων των τριχών.

Μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια

Έτσι, εξέθεσαν κύτταρα από ανθρώπινους θυλάκους τριχών σε διάφορες συγκεντρώσεις μορίων σκόνης και μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων (PM10). Τα PM10 είναι σωματίδια με διάμετρο 10 εκατομμυριοστά του μέτρου (μικρόμετρα) ή μικρότερη.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία τεχνική που λέγεται (ανοσο)αποτύπωση ή στύπωμα κατά western (western blotting) για να καταγράψουν τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών στα κύτταρα.

Όπως διαπίστωσαν, τα επίπεδα της βήτα-κατενίνης (ή β-κατενίνης) ήταν μειωμένα. Η πρωτεΐνη αυτή εμπλέκεται στην ανάπτυξη των μαλλιών και τη διαδικασία αναγέννησης και ρύθμισης των θυλάκων των τριχών.

Από τη ρύπανση επηρεάζονταν ακόμα τρεις πρωτεΐνες (οι κυκλίνη D1, κυκλίνη Ε και CDK2), οι οποίες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση των μαλλιών. Μάλιστα οι μειώσεις αυτών των πρωτεϊνών ήταν δοσοεξαρτώμενες. Με άλλα λόγια,  όσο υψηλότερες ήταν οι συγκεντρώσεις των PM10 τόσο περισσότερο μειώνονταν οι τρεις πρωτεΐνες.

Οι ρύποι που εξετάστηκαν στην έρευνα είναι οι πιο συνηθισμένοι. Παράγονται κατά την καύση ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του ντίζελ, του άνθρακα κ.λπ. Παράγονται επίσης από βιομηχανικές δραστηριότητες όπως η κατασκευή κτηρίων, η εξόρυξη και η κατασκευή οικοδομικών υλικών όπως το τσιμέντο, τα κεραμικά είδη και τα τούβλα.

Απαιτούνται και κλινικές μελέτες

«Οι έρευνες που έχουν γίνει έως σήμερα για τις επιδράσεις των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων στα μαλλιά και την τριχόπτωση, είναι ελάχιστες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Hyuk Chul Kwok, από το Future Science Research Centre της Δημοκρατίας της Κορέας. «Η έρευνά μας καταδεικνύει για πρώτη φορά τον μηχανισμό με τον οποίο τα πιο συχνά από αυτά τα σωματίδια επηρεάζουν τα δερματικά κύτταρα του τριχωτού, ανοίγοντας τον δρόμο στην τριχόπτωση».

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει, η έρευνα διεξήχθη στο εργαστήριο. Για να θεωρηθούν, λοιπόν, τα ευρήματά της οριστικά, πρέπει να επαληθευτεί «στην αληθινή ζωή, με ανθρώπους τους οποίους θα παρακολουθήσουμε καθημερινά επί αρκετό καιρό».

Η νέα έρευνα παρουσιάσθηκε στο 28ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας (EADV 2019), στη Μαδρίτη.

agrinio24.gr