Ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας και ενίσχυση γεωπολιτικής σημασίας
Αυτό δεν είναι μια εκτίμηση μόνο ελληνικών παραγόντων, καθώς τα διεθνή ΜΜΕ εστιάζουν στο θέμα και το Nasdaq.com σημειώνει:
«H χώρα είναι έτοιμη να διαδραματίσει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών θα μπορούσε όχι μόνο να ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας αλλά και να ενισχύσει τη γεωπολιτική της σημασία στην περιοχή της Μεσογείου».
Ενεργειακή ανεξαρτησία θα πει να μην εξαρτάται η Ελλάδα στον ίδιο βαθμό από το εξωτερικό για να κινήσει τη βιομηχανία της αλλά και να θερμάνει τους ανθρώπους της. Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο και σε καλύτερες τιμές ενέργειας.
Ενώ στην γεωστρατηγική σκακιέρα η Ελλάδα αποκτά ένα ακόμα ισχυρό χαρτί. Σίγουρα όμως το πιο ενδιαφέρον είναι το οικονομικό όφελος.
Η επιστημονική κοινότητα μιλούσε χρόνια για τα κοιτάσματα
Τα κοιτάσματα, όπως είπε ο καθηγητής, Αβραάμ Ζεληλίδης, είναι γνωστά από χρόνια οι εκτιμήσεις εδώ και πάνω από μια δεκαετία μιλούν για ποσά ρεκόρ χαρακτηριστικό δημοσίευμα του Newsit το 2018.
«Θησαυρός 600 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κρήτη – Πετρέλαιο και φυσικό αέριο αλλάζουν τα δεδομένα – Από 3 ως 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια το φυσικό αέριο στην Κρήτη».
Από αυτά τα κέρδη για το ελληνικό δημόσιο θα κυμαίνονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο λένε οι αναλυτές και δεν είναι μόνο το φυσικό αέριο αλλά και το πετρέλαιο.
Οι διαδικασίες πάντως θα κινηθούν με γοργούς ρυθμούς σε κάθε περίπτωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει στο τραπέζι σενάριο για τη διενέργεια ενός διεθνούς διαγωνισμού αντί για δύο που θα έπρεπε να προκηρύξει με βάση τις αντίστοιχες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος της πολυεθνικής Chevron. Στόχος είναι με την φαστ τρακ διαδικασία άμεσα να ενισχυθεί η εθνική οικονομία.
Τα νέα οικόπεδα & η αξία των κοιτασμάτων την Ελλάδα
Όπως ανέφερε ο Νίκος Φιλιππίδης, σύμβουλος Έκδοσης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», θα υπάρξει ένας κοινός διαγωνισμός για τις 4 νέες παραχωρήσεις σε:
-Ν. Πελοπόννησος, 11.000 τ.χλμ. (Chevron)
-Νότια της Κρήτης 1 και Νότια της Κρήτης 2, 35.000 τ.χλμ. (Chevron)
-A2 νότια της Πελοποννήσου (Helleniq Energy)
Πρώτη ερευνητική γεώτρηση αναμένεται εντός του 2025 στο μπλοκ Νοτιοδυτικά Κρήτης (Exxon Mobil – Helleniq Energy).
Η αξία των κοιτασμάτων στην Ελλάδα, όπως επεσήμανε ο Νίκος Φιλιππίδης, ανέρχεται συνολικά σε 250 δις. € σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γιάννη Μανιάτη, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Από αυτά τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο έχουν υπολογιστεί ότι μπορεί να φθάσουν και τα 60-70 δις€.
Ο Αβραάμ Ζεληλίδης για τα κοιτάσματα της Ελλάδας
Ο καθηγητής γενικής θαλάσσιας γεωλογίας κ. Ζεληλίδης αναφερόμενος στα κοιτάσματα είπε:
«Τα κοιτάσματα αυτά με τους 40 υφάλους είναι 40 Ζορ. Τα προβλήματα είναι αλλού, είναι στις πολιτικές επιλογές. Το όφελος της χώρας είναι πάνω από 600 δις ευρώ. Θα ξοφλήσουμε το χρέος και μετά τελειώσαμε. Δεν είναι μόνο τα οφέλη από το πετρέλαιο είναι και από τις θέσεις εργασίας».
Ερωτηθείς ο καθηγητής ποια είναι η εκτίμησή του σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να γίνει η πρώτη άντληση απάντησε:
«Όταν επιβεβαιωθεί το κοίτασμα σε δύο χρόνια θα είναι σε παραγωγική διαδικασία. Το θέμα είναι να επιβεβαιωθεί, να γίνει η γεώτρηση, να υπάρχει ο αγωγός. Η δικιά μου εκτίμηση είναι ότι οι Chevron και Exxon Mobil έχοντας τα δικαιώματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο του χρόνου τέτοια εποχή θα με καλέσετε ξανά να σας πω ότι προχωράνε και στον διαγωνισμό για την λεκάνη του Ηροδότου. Καθορίζεται ΑΟΖ Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου και τελείωσε το παιχνίδι με τη Τουρκία».