Πρέπει ή δεν πρέπει να οδηγούν οι ηλικιωμένοι και πόσο μάλλον κάποιος με την ηλικία του πρίγκιπα Φίλιππου που χθες το απόγευμα ενεπλάκη σε ένα τροχαίο ατύχημα, ευτυχώς χωρίς θύματα.

Η Daily Mail πιστεύει πως δεν είναι σωστό να κυκλοφορούν στους δρόμους οδηγοί ηλικίας 97 ετών και πως ο Φίλιππος πραγματικά πρέπει να σταματήσει να οδηγεί γιατί δεν το έχει καν ανάγκη. Αλλά ποιος μπορεί να του απαγορεύσει να ασκεί το αγαπημένο του χόμπι;

Μπορεί να ήταν δεδομένο ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος χθες δεν θα περίμενε το παραϊατρικό προσωπικό για να του παράσχει τις πρώτες ανάγκες λίγο αφότου τούμπαρε το αυτοκίνητό του. Έπρεπε να επιστρέψει στο Σάντριγχαμ για να εξεταστεί από γιατρό.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του παλατιού του Μπάκιγχαμ, δεν τραυματίστηκε στο ατύχημα, το οποίο συνέβη σε έναν δρόμο κοντά στο κτήμα του Νόρφολκ.

Αλλά οι μάρτυρες ανέφεραν πως ήταν «πολύ, πολύ σοκαρισμένος» και πως έτρεμε. Το γεγονός πως γλύτωσε από τραύματα θα είναι φυσικά πηγή μεγάλης ανακούφισης όχι μόνο για την βασίλισσα και την βασιλική οικογένεια αλλά και για την χώρα. Για άλλη μία φορά, φαίνεται απλά άφθαρτος. Τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να εξασθενίσει την αντοχή του ή το αδάμαστο πνεύμα του.

Αλλά είναι λογικό τώρα πολλοί να αναρωτιούνται σχετικά με την σοφία ενός άνδρα 97 ετών, όσο περήφανος και σωματικά υγιής μπορεί να είναι, το να οδηγεί ένα αυτοκίνητο.

Η επιμονή του Φίλιππου είναι γνωστή. Θυμηθείτε, γράφει η Daily Mail, ότι πρόκειται για έναν άνδρα που εξακολουθεί να ιππεύει με περισσή ορμή την άμαξά του, την ώρα που οι περισσότεροι μεταγενέστεροί του έχουν αποσυρθεί.

Είχε πάντα ισχυρή άποψη για την φύση του κινδύνου και σίγουρα δεν είναι ανόητος. Αλλά αυτό το ατύχημα θέτει ερωτήματα όχι μόνο για την ευημερία του δούκα του Εδιμβούργου, αλλά και για τους άλλους οδηγούς. Με λίγα λόγια, μήπως ήρθε η εποχή που ο πρίγκιπας θα μπορούσε να θεωρηθεί επικίνδυνος για τους άλλους οδηγούς;

Όσο καλός οδηγός κι αν είναι – και ένας από τους πρώην σωματοφύλακές του λέει πως τον θεωρούσε πάντα μεταξύ των πιο υπεύθυνων από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που θα μπορούσε να οδηγεί – είναι αποδεδειγμένο πως με την ηλικία, η ταχύτητα αντίδρασης μειώνεται. Η ακοή επίσης δεν είναι τόσο καλή και η όραση αρχίζει να εξασθενεί.

Και λίγο πριν τα 98α γενέθλιά του, ο Φίλιππος πρέπει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία αυτοκινητιστές στην Βρετανία.

Πριν από δύο χρόνια, ο Φίλιππος αποφάσισε πως ήθελε να αποχωρήσει από τα κοινά. Τώρα, σίγουρα, πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει ένα ακόμη βήμα και να καταλάβει πως έχει περάσει η εποχή που μπορούσε να οδηγεί.

Το γεγονός είναι πως δεν χρειάζεται καν να οδηγεί. Έχει την 24ωρη παρουσία των αστυνομικών σωματοφυλάκων του και την πρόσβαση σε οποιονδήποτε από τους βασιλικούς σοφέρ.

Αν λοιπόν, ο Φίλιππος δεν φαίνεται διατεθειμένος να σταματήσει να οδηγεί, ποιος θα μπορούσε να του πει πως πρέπει να το κάνει; Κανείς από τον κύκλος του δεν θα τολμούσε φυσικά. Η απάντηση είναι πως μόνο η βασίλισσα μπορεί. Αν το κάνει αυτό, τότε ο Φίλιππος που έχει περάσει κάθε λεπτό των 71 χρόνων γάμου του με την βασίλισσα υπακούοντας της, σίγουρα θα συμφωνούσε.

Φυσικά, αυτό θα έδινε μια άλλη προοπτική στο κατά πόσο η βασίλισσα θα πίεζε πραγματικά τον σύζυγό της να κάνει κάτι που προφανώς ο ίδιος δεν θέλει.

«Ο λόγος που η σχέση τους δούλεψε τόσο καλά για όλα αυτά τα χρόνια είναι πως κανείς από τους δύο δεν πίεσε τον άλλον να κάνει κάτι» λέει μια πρώην υπηρέτρια.

Για δεκαετίες, ο Φίλιππος έβαζε πάντα το καθήκον πρώτα, ανεξάρτητα από το κόστος. Κατά την διάρκεια του διαμαντένιου Ιωβηλαίου της βασίλισσας, αυτό σήμαινε πως έπρεπε να μείνει χωρίς παλτό για 4 ώρες κατά την διάρκεια εκδήλωσης στον Τάμεση.

Και μπορεί οι σύμβουλοι του παλατιού να εντυπωσιάζονται από το γεγονός ότι αυτό το ζευγάρι θέλει να τα κάνει όλα μόνο του, κάτι που για τους ίδιους είναι ακατανόητο και στην χειρότερη των περιπτώσεων, ανόητο. Αλλά ο πρίγκιπας Φίλιππος είναι πεισματάρης, γι’ αυτό και έμεινε τόσες ες σε ένα περιβάλλον με τόση υγρασία, προκειμένου να ευχαριστήσει την σύζυγό του. Το αποτέλεσμα φυσικά ήταν μια λοίμωξη και μια παραμονή στο νοσοκομείο.

Λόγω αυτής της εμπειρίας, ο πρίγκιπας αποφάσισε να αποσυρθεί. «Το πνεύμα είναι πρόθυμο, αλλά η σάρκα αδύναμη» είπε γελώντας σε έναν υπηρέτη εκείνη την εποχή.

Αλλά ο Φίλιππος δεν θα προσαρμοζόταν ποτέ στην τυπική μορφή συνταξιοδότησης. Του αρέσει πάρα πολύ η ανεξαρτησία του. Και τίποτε άλλο δεν δείχνει την ανεξαρτησία περισσότερο από το να μπορείς να οδηγείς μόνος στον δρόμο.

Τόσο αυτός όσο και η βασίλισσα λατρεύουν να οδηγούν κάθε φορά που βρίσκονται στα τρία μεγάλα βασιλικά κτήματα – το Γουίνσδορ, το Μπαλμόραλ και το Σάντριγχαμ.

Η μόνη παραχώρηση του Φίλιππου είναι η χρήση της ζώνης ασφαλείας του – την οποία ευτυχώς φορούσε χθες. Η βασίλισσα, από την άλλη, συχνά οδηγεί στους ιδιωτικούς δρόμους της περιουσίας της χωρίς να φορά ζώνη – έχει το δικαίωμα να το κάνει.

Για τον Φίλιππο, το αυτοκίνητο αντιπροσωπεύει μια απόδραση από τις τυπικότητες της βασιλικής ζωής. Στις πρώτες ημέρες του γάμου του, το άρεσε πάρα πολύ να οδηγεί το σπορ διθέσιο αυτοκίνητό του.

Η άποψή του είναι αναμφισβήτητη – εφόσον είναι καλά στην υγεία του, σωματικά και διανοητικά, δεν βλέπει κανέναν λόγο για να σταματήσει να οδηγεί. Όπως λέει και ο πρώην σωματοφύλακάς του: «Είναι πολύ ανεξάρτητος. Προσπαθούσε συχνά να πάρει αυτός το τιμόνι χωρίς να έχει έναν από εμάς δίπλα του. Ήταν κάτι σαν παιχνίδι γι’ αυτόν. Αυτό δεν μας πείραζε όταν γινόταν μέσα στα κτήματα, αλλά δεν χαιρόμασταν και πολύ όταν το έκανε εκτός»

Όμως, πριν από 23 χρόνια, είχε πάλι ένα μικρό ατύχημα την α που οδηγούσε στο Μπράντον, όταν συγκρούστηκε με το πίσω μέρος μιας Mercedes. Τότε, ευτυχώς, ούτε αυτός ούτε ο άλλος οδηγός τραυματίστηκαν.

Το χθεσινό ατύχημα όμως ήταν πιο σοβαρό. Μήπως αυτό θα του αλλάξει γνώμη;

Φωτογραφίες: AP

 Πηγή