Συνηθίζουμε να λέμε πως «είμαστε ό,τι τρώμε». Γνωρίζατε όμως ότι, όπως αναφέρουν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα, το τι τρώμε έχει άμεση σχέση και με το τι θυμόμαστε;

Η ορμόνη του κορεσμού και της… μνήμης

Ο Οριελ Γουιλέτ, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης της Διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊοβα, και οι συνεργάτες του εντόπισαν μια ορμόνη που συνδέεται με τον κορεσμό και η οποία, όταν εντοπίζεται σε υψηλότερα επίπεδα, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ. Σχετική μελέτη που περιγράφει το συγκεκριμένο εύρημα αναμένεται να δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Neurobiology of Aging».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Πρωτοβουλία για τη Νευροαπεικόνιση της Νόσου Αλτσχάιμερ (Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative – ADNI) προκειμένου να διερευνήσουν την ορμόνη του κορεσμού χολεκυστοκινίνη (cholecystokinin – CCK) σε 287 άτομα. Η CCK εντοπίζεται τόσο στο λεπτό έντερο όσο και στον εγκέφαλο. Στο λεπτό έντερο η ορμόνη επιτρέπει την απορρόφηση των λιπών και των πρωτεϊνών. Στον εγκέφαλο εντοπίζεται στον ιππόκαμπο, ο οποίος αποτελεί την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον σχηματισμό της μνήμης, εξήγησε ο Δρ. Γουιλέτ.

Oπως φάνηκε, τα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα της CCK αντιμετώπιζαν 65% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάζουν ήπια γνωστική διαταραχή η οποία αποτελεί προάγγελο της νόσου Αλτσχάιμερ. «Το νέο εύρημα ελπίζεται ότι θα ρίξει περισσότερο φως στο πώς οι ορμόνες του κορεσμού στο αίμα και στον εγκέφαλο επιδρούν στην εγκεφαλική λειτουργία» σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης.

Γιατί την CCK;

Η Αλεξάντρα Πλάγκμαν, κύρια συγγραφέας της μελέτης, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην Επιστήμη της Διατροφής, εξήγησε ότι η ομάδα επέλεξε να επικεντρωθεί στην ορμόνη CCK επειδή αυτή εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό της μνήμης. Συγκεκριμένα οι ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν εάν υπήρχε κάποια σημαντική σύνδεση μεταξύ των επιπέδων της CCK και της μνήμης αλλά και της φαιάς ουσίας στον ιππόκαμπο και σε άλλες σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν επίσης την πρωτεΐνη τ (tau protein), η συσσώρευση της οποίας στον εγκέφαλο θεωρείται τοξική και συνδέεται με την Αλτσχάιμερ, προκειμένου να δουν αν επιδρά στην ορμόνη CCK και στη μνήμη. Ανακάλυψαν ότι όσο αυξάνονται τα επίπεδα της τ, τα υψηλότερα επίπεδα της CCK σταματούν να σχετίζονται με τη φθίση της μνήμης.

Δεν μετρά μόνο το πόσο αλλά και το τι τρώμε

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι η μελέτη αυτή θα ενθαρρύνει και άλλες ομάδες να διερευνήσουν την παράμετρο των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή αντί να επικεντρώνονται μόνο στην πρόσληψη θερμίδων. Η κυρία Πλάγκμαν έχει ήδη ξεκινήσει να μελετά πώς η διατροφή επιδρά στα επίπεδα της ορμόνης CCK μέσω εξέτασης του σακχάρου νηστείας και των κετονικών σωματίων (πρόκειται για υποπροϊόντα του μεταβολισμού των λιπών). «Μελετώντας την παράμετρο της θρεπτικής αξίας της διατροφής, θα μπορούμε μελλοντικά να πούμε αν ένας συγκεκριμένος τύπος διατροφής μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ενάντια στην Αλτσχάιμερ ή να βάλει φρένο στην εξέλιξη της νόσου» είπε η ερευνήτρια.

Ο καθηγητής Γουιλέτ κατέληξε από την πλευρά του τονίζοντας ότι «η ρύθμιση του πότε, του πόσο και του τι τρώμε είναι πιθανό να σχετίζεται, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, με το πόσο καλή είναι η μνήμη μας. Το τελικό και κεντρικό μήνυμα της μελέτης είναι λοιπόν πως το τι τρώμε καθώς και το τι κάνει το σώμα μας με αυτό που τρώμε επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας».

vita.grΠηγή