Οι έφηβοι που αφιερώνουν πολλές ώρες στα social media είναι ευεπίφοροι στην κατάθλιψη, όπως επισημαίνει έρευνα Καναδών επιστημόνων.

Όμως, το ίδιο επιβλαβής για την υγεία τους είναι και η πολύωρη παρακολούθηση τηλεοπτικού προγράμματος.

Όσο πιο πολλές ώρες αφιερώνουν στη «μικρή οθόνη», τόσο επιτείνεται το πρόβλημα της κατάθλιψης στους έφηβους.

Βλέποντας τους συνομήλικούς τους να είναι καλύτερα στην προσωπική τους ζωή, οι έφηβοι κάνουν σύγκριση.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Jama Pεdiatrics», συμμετείχαν 1.786 κορίτσια και 2.028 αγόρια από 31 σχολεία του Μόντρεαλ.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την κατάσταση της υγείας τους από την ηλικία των 12 έως την ηλικία των 16 ετών. Οι έφηβοι που συμμετείχαν στη μελέτη παρείχαν πληροφορίες για τον χρόνο που αφιέρωναν στα social media, την τηλεόραση, σε παιχνίδια στον υπολογιστή ή κάνοντας άλλα πράγματα στον υπολογιστή. Στη συνέχεια κατέγραψαν και τυχόν σκαμπανεβάσματα στον ψυχισμό τους.

Ο ερευνητής Ελρόι Μπερς από το τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ υποστηρίζει ότι, μέσω των social media οι έφηβοι εκτίθενται σε εικόνες συνομηλίκων τους που μπορεί να έχουν άψογο σώμα ή να είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς.Οι συνεχείς συγκρίσεις με άλλους οδηγούν σε πιο σοβαρή κατάθλιψη, προσθέτει.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής ερευνήτρια Πατρίσια Κόνροντ, καθηγήτρια Ψυχιατρικής υποστηρίζει ότι, ο έλεγχος της διάρκειας ενασχόλησης με τα social media και την τηλεόραση, θα μπορούσε να είναι σημαντικός τρόπος για να βοηθηθούν ο νέοι με προδιάθεση στην κατάθλιψη.

agrinio24.eu