Τα 17 μεγάλα δέντρα ξεπηδούν από τη στέγη του ναού και φτάνουν σε ύψος 20 μέτρων. Οι θρύλοι που συνοδεύουν το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας είναι πολλοί και στους περισσότερους γνωστοί. Ωστόσο – όπως αναφέρει το exploringgreece.tv – πάντα θα βρίσκεις έναν νέο λόγο να επισκεφθείς αυτό το ναό που σου προκαλεί δέος! Η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας με τα 17 δέντρα στη στέγη της, εξάλλου, είναι κάτι που δε συναντάς παγκοσμίως πουθενά αλλού. Άλλο ένα διαμάντι της χώρας μας.

Η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας και η ιστορία της

Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας έχει κάτι το ξεχωριστό. Είναι το μικρό εκκλησάκι που έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες ως «θαυμαστό ναΐδριο». Όσοι βρεθούν στα σύνορα Αρκαδίας και Μεσσηνίας, κάνουν μια στάση για να θαυμάσουν τη μοναδικότητα που προσφέρει ο ναός της Αγίας Θεοδώρας: τα 17 μεγάλα δέντρα που ξεπηδούν από τη στέγη του και φτάνουν σε ύψος 20 μέτρων!

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο ταξιδιώτης είναι το μικρό πετρόχτιστο οίκημα, με τους κορμούς των δέντρων να σκίζουν τη στέγη και να υψώνονται στον ουρανό. Ρίζες δε βλέπεις αλλά αυτές ποτίζονται από το τρεχούμενο νερό που τρέχει ακριβώς δίπλα. Η εικόνα του ναού είναι μοναδική. Μέχρι και σήμερα, οι επιστήμονες αδυνατούν να εξηγήσουν πώς ένα τόσο μικρό κτίσμα αντέχει τόσο βάρος. Ο ναός χτίστηκε τον 12ο αιώνα και λόγω της παλαιότητας αλλά και της αναγκαστικής προχειρότητας της κατασκευής του, οι άνεμοι και το βάρος των κλαδιών θα έπρεπε να είχαν ξεριζώσει τη σκεπή. Αυτό τουλάχιστον λέει η λογική. Εκεί φαίνεται πως ισχύουν άλλοι κανόνες.

Η θρησκευτική παράδοση

Ολα αυτά, βέβαια, λίγο ενδιαφέρουν τον επισκέπτη από τη στιγμή που θα αντικρίσει το ναό. Η εικόνα και οι ιστορίες που συνοδεύουν την εκκλησία παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Βάσει της θρησκευτικής παράδοσης, ο αριθμός των δέντρων δεν είναι τυχαίος. Αντιστοιχεί στα χρόνια της Αγίας Θεοδώρας. Για το τέλος της υπάρχουν δύο εκδοχές.

Η πρώτη υποστηρίζει πως ήταν κόρη του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Η’ της Μακεδονικής δυναστείας και βασίλεψε σαν άντρας για έναν χρόνο. Τη διαδέχτηκε ο Μιχαήλ ΣΤ’, ο Στρατιωτικός. Ο ίδιος υποστήριξε πως αρρώστησε και πέθανε, ενώ υπήρχαν υποψίες πως τη δολοφόνησε και την ενταφίασε στο σημείο που υπάρχει σήμερα ο ναός. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, η Θεοδώρα καταγόταν από μία φτωχή οικογένεια και ήταν το μεγαλύτερο τέκνο της. Λόγω της οικονομικής ανέχειας της οικογένειας, αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί σε άνδρα και να υπηρετήσει ως μισθοφόρος στρατιώτης! Τότε την ερωτεύτηκε, ως άνδρα, μία νεαρή κοπέλα κι επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση, η νεαρή τον (την, ουσιαστικά) κατηγόρησε ότι την είχε αφήσει έγκυο. Ο τέλος της ήταν προδιαγεγραμμένο.

Και στις δύο ιστορίες, η Θεοδώρα που ήταν ιδιαίτερα θεοσεβούμενη, παρακάλεσε τον Θεό, πριν τον αποκεφαλισμό της, οι τρίχες του κεφαλιού της να γίνουν δέντρα, το αίμα της ποτάμι για να τα ποτίζει και το σώμα της ναός.

Το χωριό Βάστα στη Μεγαλόπολη προσελκύει το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών κάθε χρόνο και όχι μόνο την 11η Σεπτεμβρίου, την ημέρα που γιορτάζει η εκκλησία. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό. Έχει κάτι πολύ θαυμαστό να μας δείξει.

newsbeast.gr



Πηγή