Ο «Λιγνός» έχει ένα γενετικό πλεονέκτημα έναντι του «Χονδρού», παρόλο που και οι δύο μπορεί να τρώνε τα ίδια πράγματα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Μερικοί άνθρωποι τρώνε ό,τι πέσει μπροστά τους, παρόλα αυτά καταφέρνουν να διατηρούνται λεπτοί σε όλη τη ζωή τους. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον καθηγητή Σαντάφ Φαρούκι, επιβεβαίωσαν ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ευνοϊκό DNA τους που αποτρέπει τη παχυσαρκία.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής PLoS Genetics, ανέλυσαν στοιχεία για 1.622 πολύ λεπτούς και υγιείς ανθρώπους (με δείκτη μάζας σώματος κάτω από 18) και 1.985 πολύ παχύσαρκους, καθώς και 10.433 άτομα με κανονικό βάρος.

Οι επιστήμονες έφεραν στο φως μια σειρά από γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με το μικρό ή το μεγάλο βάρος, τους οποίους συνδύασαν για να δημιουργήσουν ένα σύνθετο δείκτη γενετικού κινδύνου σχετικό με το βάρος. Διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι έχουν υψηλότερο γενετικό «σκορ» κινδύνου από ό,τι οι άνθρωποι με κανονικό βάρος. Οι λεπτοί έχουν ακόμη μικρότερο δείκτη γενετικού κινδύνου.

Το γενετικό υπόβαθρο, σύμφωνα με τους ερευνητές, παίζει μεγαλύτερο ρόλο στο σωματικό βάρος από ό,τι είχε θεωρηθεί έως τώρα, κάτι που εξηγεί γιατί ενώ τόσοι άνθρωποι κάνουν καθιστική ζωή και τρώνε φαγητά με πολλές θερμίδες, δεν παχαίνουν όλοι το ίδιο. Μάλιστα, η νέα μελέτη STILTS (Study Into Lean and Thin Subjects) παρέχει ενδείξεις ότι τα «γονίδια του Λιγνού» κληροδοτούνται και στους τυχερούς απογόνους. Περίπου τρεις στους τέσσερις πολύ λεπτοί άνθρωποι προέρχονται από γονείς επίσης λεπτούς.

«Η νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι οι υγιείς λεπτοί άνθρωποι είναι γενικά λεπτοί, επειδή έχουν μικρότερο επιβάρυνση από γονίδια που αυξάνουν την πιθανότητα κάποιου να γίνει υπέρβαρος και όχι επειδή είναι ηθικά ανώτεροι, όπως μερικοί νομίζουν. Είναι εύκολο να σπεύδει κάποιος να κρίνει και να επικρίνει τους ανθρώπους για το βάρος τους, όμως η επιστήμη δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα. Έχουμε πολύ λιγότερο έλεγχο πάνω στο βάρος μας από ό,τι νομίζουμε», δήλωσε ο Φαρούκι σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.



Πηγή