Κάποιοι άνθρωποι καταλαβαίνουν με ευκολία αν είναι εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς. Άλλοι, δυσκολευόμαστε, αλλά απολαμβάνουμε εξίσου την απόλυτη ησυχία. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ψυχολόγοι έχουν καταλήξει σε μία ερώτηση, η οποία θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε σε ποια κατηγορία ανήκουμε.
«Τι σου δίνει ενέργεια;»
Όλα ξεκίνησαν από τον Καρλ Γιουνγκ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εισήγε τον όρο της εσωστρέφειας (και της εξωστρέφειας) τη δεκαετία του ’20. Η βασική ιδέα, ήταν να επικεντρωθεί στο τι δίνει ενέργεια στους ανθρώπους – οι εσωστρεφείς φορτίζουν τις μπαταρίες τους όταν μένουν μόνοι με τις σκέψεις τους, σε ένα μέρος χωρίς θόρυβο. Αντίθετα, οι εξωστρεφείς αισθάνονται πιο ξεκούραστοι όταν έχουν περάσει χρόνο με άλλους.Η εσωστρέφεια κι η εξωστρέφεια υπάρχουν σε μορφή φάσματος. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι τείνουμε σε μία από τις δύο, έχοντας παράλληλα στοιχεία της άλλης. Αυτό περιπλέκει τα πράγματα, μας δυσκολεύει να καταλάβουμε πού ανήκουμε και ευνοεί τη διαιώνιση των στερεοτύπων.
Για παράδειγμα, μπορεί να μας δίδαξαν ότι οι εσωστρεφείς είναι ήσυχοι και ντροπαλοί, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Γνωρίζουμε άτομα που φαίνονται κοινωνικά, αλλά στην πραγματικότητα πιέζονται για να συνυπάρξουν με πολύ κόσμο. Αντίστοιχα, τα εξωστρεφή άτομα δεν είναι πάντα η ψυχή της παρέας. Αυτός είναι και ο λόγος που καταλήγουμε στην ίδια ερώτηση: Τι μας δίνει ενέργεια;