Για τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία), η αύξηση είναι 14% και φθάνει στα 19,6 δισ. ευρώ. Για πρώτη φορά από τη σεζόν 2018-19, σημειώνει η μελέτη, οι «Big Five» απέφεραν λειτουργικά κέρδη, που υπολογίζονται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Η καλή οικονομική υγεία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, εξηγείται ειδικότερα από την άρση των πιο πρόσφατων περιορισμών υγείας που συνδέονται με την πανδημία Covid-19 και από τις συνέπειες από το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, σημειώνουν αναλυτές από την Deloitte Sports Business Group στην ετήσια μελέτη τους.
Αναλυτικά, ο τζίρος της αγγλικής Premier League αυξήθηκε κατά 11% και πέρασε για πρώτη φορά το όριο των 6 δισ. λιρών (6,1 δισ. λίρες ή 7,2 δισ. ευρώ). Το καθαρό χρέος των αγγλικών συλλόγων αυξήθηκε ταυτόχρονα από 2,7 σε 3,1 δισ. λίρες (3,7 δισ. ευρώ), αύξηση που μπορεί να εξηγηθεί ιδίως από την χρηματοδότηση έργων υποδομής.
Εκτιμώμενη ως ποσοστό, η αύξηση είναι ισχυρότερη για τους συλλόγους της γερμανικής Bundesliga και της ιταλικής Serie A (+22% και στις δύο περιπτώσεις), φτάνοντας τα 3,8 δισ. ευρώ στην Γερμανία και τα 2,9 δισ. στην Ιταλία.
«Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, η άρση των τελευταίων περιορισμών Covid-19 και η ζέση των οπαδών του ποδοσφαίρου είχαν ως αποτέλεσμα την ισχυρή ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου το 2022-23», συνοψίζει ο Τιμ Μπριτζ, συνεργάτης στο Sports Business Group της Deloitte.
Όμως, προσθέτει, ότι «το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής μπροστά στην άνοδο που παρουσιάζεται σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται σε ένα άθλημα πιο συνδεδεμένο σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο φέρνει μια σειρά από νέες προκλήσεις για τη διατήρηση μιας ανταγωνιστικής ισορροπίας καθώς και μιας σταθερής διακυβέρνησης και ενός συνόλου κανονισμών».
Ο Μπριτζ προτρέπει τους ηγέτες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να παρουσιάσουν ένα «ενωμένο μέτωπο», ώστε το ποδόσφαιρο στην «Γηραιά ήπειρο» να συνεχίσει να προκαλεί ενθουσιασμό στους παίκτες, στους φιλάθλους και στους οικονομικούς εταίρους που συμμετέχουν σε αυτό.
Η μελέτη ασχολείται επίσης με το θέμα του γυναικείου ποδοσφαίρου. Σημειώνει ότι η επιτυχία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών, που διοργανώθηκε το καλοκαίρι του 2022 στην Αγγλία, έχει σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη της Super League Γυναικών, του αγγλικού πρωταθλήματος, του οποίου τα έσοδα των συλλόγων έχουν αυξηθεί κατά 50% σε 48 εκατομμύρια λίρες (57 εκατ. ευρώ).
Σημειώνεται, ότι η τάση παραμένει ανοδική, με την Deloitte να αναμένει τζίρο 68 εκατομμυρίων λιρών για την σεζόν 2024-25.