Νέο το γήπεδο της ΑΕΚ. Και μάλιστα όπως συζητιέται έτοιμο τον Απρίλη να αναλάβει μετά το «Καραϊσκάκης» και εκείνο την διεξαγωγή ενός ευρωπαϊκού τελικού (εκείνον του Conference League για το 2024).
Παλιοί όμως εκείνοι που το… κατασκεύασαν –με τα λεφτά των άλλων-. Και σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει έχεις πάντα κατά νου αυτές τις λεπτομέρειες. Διότι όπως συνηθίζουν να λένε οι αμερικανοί με σοφία «δεν μπορείς να μάθεις νέα κόλπα σε έναν γέρικο σκύλο».
Εκείνος θα επιλέγει πάντα τα παλιά και χιλιοτραγουδισμένα. Ότι μάθει κανείς στη ζωή.
Μπορούν άλλωστε οι διαιτητές από το 1990 και πέρα να σου πουν ένα καράβι σχετικές ιστορίες, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα. Από τον περίφημο Μπάκα και κάτι δύσμοιρους Πορτογάλους που τους έπιασαν από τα… μεζέα στο ΟΑΚΑ, μέχρι τον Μανούχο τη Κυριακή στο Περιστέρι που έφαγε για μεσημεριανό μπούλινγκ με τη μεζούρα προκειμένου να μην ξεκινήσει το ματς με τον Ατρόμητο.
Ναι, δεν αλλάζουν οι άνθρωποι. Και πραγματικά θα είχε ενδιαφέρον το ελληνικό ποδόσφαιρο να είχε παράγοντες κανονικούς σε πόστα υπεύθυνα, και όχι τύπους που επί της ουσίας ήθελαν στη ζωή τους κάτι άλλο.
Ο Στιβ Μπένετ για παράδειγμα θα ήθελε να είναι Υπουργός Τουρισμού. Με το ζόρι τον έκαναν αρχιδιαιτητή. Ούτε τους διαιτητές με το όνομα τους δεν ξέρει. Ποιος να πάει να του μιλήσει για όσα πραγματικά συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ακόμη και σε γήπεδα που δεν έχουν συμπληρώσει ούτε τρίμηνο λειτουργίας. Και να πάει άλλωστε κάποιος με θάρρος να πει την αλήθεια του, θα τον βγάλουν… τρελό πριν τον βγάλουν από τις πίνακες για παραδειγματισμό: Κανείς δεν σπάει την… ομερτά στα χρόνια της εξυγίανσης.
Και όσο για τον πρόεδρο Μπαλτάκο; Εδώ τα λόγια είναι περιττά. Εκείνος πριν από δέκα ημέρες βρήκε να παραστήσει τον τηλεκριτικό διαιτησίας για να «ξεπλύνει» το πέναλτι που δεν δόθηκε ποτέ στο ΑΕΚ-Άρης έπειτα από την καρατιά του Αθανασιάδη στον Φαμπιάνο στέλνοντας το… γράμμα. Ποιος να πάει να του μιλήσει σοβαρά;
Μιας και μιλάμε λοιπόν για νέα γήπεδα; Ακούστε μια ιστορία που κυκλοφορεί και οπλοφορεί ανάμεσα σε διαιτητές, παρατηρητές και σία. Την ιστορία της «Γιαγιάς» που ήδη δημιουργεί τον δικό της θρύλο στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Ποια είναι η «Γιαγιά»; Μια όμορφη φωτογραφία μιας ηλικιωμένης κυρίας που «ντύνει» έναν από τους τοίχους στα αποδυτήρια του νέου γηπέδου. Η «Γιαγιά» έχει ακριβώς τις διαστάσεις μιας μικρής πόρτας για την ακρίβεια. Και αυτή η… πόρτα αν είχε στόμα πιθανότατα ήδη θα είχε να μας πει πολλά και διάφορα. Γιατί; Διότι η πόρτα της «Γιαγιάς» οδηγεί απευθείας μέσα στα αποδυτήρια των διαιτητών!!!
Φυσικά δεν πρόκειται για την κεντρική πόρτα που χρησιμοποιούν οι διαιτητές. Είναι μια δεύτερη πόρτα που έρχεται από άλλον διάδρομο και η οποία είναι πάντα… κλειδωμένη (για όσους προφανώς δεν έχουν το κλειδί).
Είστε σινεφίλ; Σίγουρα η ιστορία θα σας θυμίζει την «τελευταίο έξοδο: Ρίτα Χέιγουορθ» (The Shawshank Redemption). Εκείνη την ταινιάρα με τον Τιμ Ρόμπινς και τον Μόργκαν Φρίμαν με τον πρώτο να χτίζει πίσω από μια αφίσα στο κελί του ένα τούνελ χιλιομέτρων για την τέλεια απόδραση! Έτσι και η «Γιαγιά» της Νέας Φιλαδέλφειας: Ένα κλειδί την χωρίζει από το… τούνελ.
Η ιστορία αυτή που μεταφέρεται από στόμα σε στόμα είναι φυσικά πολύ σοβαρή για να την πάρει κάποιος στα αστεία.
Στον στενό κύκλο των διαιτητών, των παρατηρητών κλπ που έχουν ήδη να το λένε για αυτές τις… ανέσεις που προκύπτουν στο νέο γήπεδο, έχει ήδη γίνει viral.
Καθόλου δεν αποκλείω μάλιστα να έχει φτάσει ήδη η φήμη της ως και την πόρτα της UEFA. Διότι προφανώς δεν πρέπει να υπάρχει κάτι αντίστοιχο οπουδήποτε αλλού στον πολιτισμένο κόσμο. Μια τέτοια «καινοτομία». Και βέβαια διότι στο νέο γήπεδο έρχονται και ξένοι διαιτητές. Απόψε για παράδειγμα στον ημιτελικό κυπέλλου έχει οριστεί ένας Μαυροβούνιος.
Το ότι κάποιος σκέφτηκε να φτιάξει σε ένα νέο γήπεδο ένα «τούνελ» που να οδηγεί απευθείας στο δωμάτιο των διαιτητών, χωρίς να χρειαστεί να συναντηθεί με την Αστυνομία κλπ είναι πρώτα-πρώτα για ψυχανάλυση.
Το ότι στους ελέγχους που έγιναν δεν «διαπιστώθηκε» αυτή η «κερκόπορτα» είναι μάλλον για κάποιον εισαγγελέα καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανοίξει αυτή η πόρτα και να βρεθούν πολλοί και διάφοροι στο καμαράκι των διαιτητών ενός αγώνα, δίχως να τους αντιληφθεί κανείς.
Ποιος ξεχνά όμως τον τρόπο που το νέο γήπεδο πήρε άδεια λειτουργίας; Εδώ έγινε… έκπτωση στα μισά θέματα ασφάλειας που αφορούν χιλιάδες ανθρώπους που κάθονται στις κερκίδες. Με τη… Γιαγιά στο δωματιάκι των διαιτητών θα ασχολούνταν;