Ο κόσμος έχει γίνει πολύ «μικρός» από τα μέσα του 20ου αιώνα και μετά, οπότε τα αεροπορικά ταξίδια μεταφέρουν ανθρώπους και …μικροοργανισμούς χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μέσα σε λίγες ώρες! Με αυτή τη λογική, ό,τι συμβαίνει σήμερα στη δυτική και βόρεια Ευρώπη, είναι μια …ανάσα μακριά από την Ελλάδα!
Το Iatropedia ξεκινάει σήμερα να σας παρουσιάζει τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο σε ό,τι αφορά τις εποχικές ιώσεις, ώστε να είστε ένα βήμα πιο μπροστά από τις εξελίξεις και στη χώρα μας… Με τη βαρυχειμωνιά να μας έχει χτυπήσει την πόρτα εδώ και ημέρες, με δεκάδες περιοχές της χώρας να δίνουν μάχη με την παγωνιά, η κατάσταση που επικρατεί δυτικότερα ημών, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον…
Ας αφήσουμε λοιπόν τους αριθμούς να μιλήσουν…
Όπως αναφέρεται στο Flu News Europe, από όσους παρουσιάζουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και ζητούν ιατρική βοήθεια, το 37% αποδεικνύεται ότι έχει προσβληθεί από ιό της γρίπης.
Από αυτούς που νοσηλεύονται με γριπώδη συνδρομή, η συντριπτική πλειοψηφία έχει τον πάλαι ποτέ γνωστό μας υπότυπο γρίπης Α, Η1Ν1, και είναι ηλικίας 15 με 64 ετών. Δεν είναι δηλαδή ούτε βρέφη ούτε υπερήλικες αλλά άνθρωποι νέοι που συνήθως δεν εμβολιάζονται!
Παρότι γνωρίζουμε ότι επικρατεί ο Η1Ν1, μόνο 13 υπότυποι έχουν γενετικά πλήρως αναγνωριστεί και 50 έχουν ταυτοποιηθεί. Υπάρχουν αρκετοί άλλοι που δεν έχουν διόλου «δείξει το πρόσωπό τους».
Ολλανδία και Τουρκία φαίνεται να έχουν μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα, με μέτρια αύξηση των κρουσμάτων εποχικής γρίπης. Η Ελλάδα -που ευτυχώς συμμετέχει στο πρόγραμμα και στέλνει στοιχεία μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ- είναι σε χαμηλά ακόμα επίπεδα όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (δείτε στο χάρτη παρακάτω)…
Οπότε τα κρούσματα που έχουμε αυτή την στιγμή στη χώρα οφείλονται κυρίως στον ιό του απλού κρυολογήματος και σιγά- σιγά αρχίζουν να αυξάνουν ανά εβδομάδα και κάποια κρούσματα γρίπης.
Στην τελευταία έκθεση του ECDC (European Center for Disease Previntion and Control)- δηλαδή του ευρωπαϊκού ΚΕΕΛΠΝΟ-, που δημοσιεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2018, φαίνεται ότι η γρίπη τύπου Α αφορά το 90% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη, ενώ η γρίπη τύπου Β παρουσιάζεται σε δείγμα μικρότερο του 10% επί του συνόλου.
Όπως αναφέρεται εξάλλου, στη Νορβηγία εντοπίστηκαν 6 νέοι υπότυποι ιού γρίπης, γενετικά παρόμοιοι με αυτούς που περιλαμβάνονται στο φετινό αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά πάντως ελαφρώς τροποποιημένοι. Αυτό το στοιχείο μας εξηγεί γιατί πρέπει να γίνεται το αντιγριπικό εμβόλιο ετησίως από όσους το έχουν ανάγκη: Επειδή οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς…
Πότε αποφασίζεται η σύσταση του εμβολίου για την επόμενη περίοδο
Εμείς ασχολούμαστε με την έλευση της φετινής επιδημίας γρίπης αλλά οι ειδικοί επιστήμονες οφείλουν να ετοιμάσουν τον…κόσμο για τον επόμενο χειμώνα!
Το εμβόλιο που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2019 για να καλύψει τον πληθυσμό για τον επόμενο χειμώνα, θα «συζητηθεί» 18-20 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει οργανώσει ήδη την ετήσια αυτή συνάντηση κατά την οποία θα εξεταστούν οι νέοι υπότυποι και τα νέα αντιγόνα που χρειαζόμαστε για να νικήσουμε άλλη μια μάχη κατά του ιού της γρίπης.
Μέχρι τότε, η σύσταση είναι μία και απλή
Προστατευτείτε μέσω του ετήσιου, έγκαιρου εμβολιασμού. Κάθε χρόνο από μέσα ως τέλη Νοεμβρίου όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Έτσι θα προστατεύσουν και τους υπόλοιπους που -σημειωτέον- δεν απαγορεύεται να τον κάνουν κι εκείνοι.
Απλά, επειδή σε κάθε χώρα δεν εισάγονται εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού, είναι χρήσιμο να αφήνουμε διαθεσιμότητα για τους:
-Άνω των 60 ετών.
-Τους ανοσοκατασταλμένους.
-Τους καρκινοπαθείς.
-Τα άτομα με διαβήτη, ΧΑΠ, άσθμα, καρδιοπάθειες, σοβαρό ποσοστό παχυσαρκίας και αιματολογικά προβλήματα.
-Τις έγκυες.
-Γιατρούς, νοσηλευτές, μαίες, φροντιστές ασθενών -βρεφών- παιδιών- ηλικιωμένων.
-Όσους ζουν σε κλειστές κοινωνίες (φυλακές, άσυλα, στρατόπεδα).
Και οι υπόλοιποι ας κάνουμε τα απολύτως απαραίτητα:
-Ας πλένουμε τακτικά μέσα στη μέρα τα χέρια μας και οπωσδήποτε μετά από κοινή χρήση αντικειμένων και μετά από χειραψίες.
-Ας φτερνιζόμαστε και ας βήχουμε σε μαντήλι ή στο μανίκι μας.
-Ας μένουμε στο σπίτι όταν έχουμε συμπτώματα για να προστατεύσουμε τους συμμαθητές και συναδέλφους μας, αλλά και για να αναρρώσουμε πιο γρήγορα.