Είναι γνωστό ότι υπάρχουν δύο μορφές χοληστερόλης:

– Η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη, HDL χοληστερόλη ή “καλή” χοληστερόλη, μεταφέρει τη χοληστερόλη από τις αρτηρίες στο ήπαρ, όπου μεταβολίζεται και αποβάλλεται, αποτρέποντας έτσι την αθηροσκλήρωση.

– Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) ή “κακή” χοληστερόλη συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών.

Η LDL κάτω από 130 χιλιοστόγραμμα ανά δεκάγραμμο αίματος (mg/dL) είναι ιδανική, 130-159 mg/dL είναι οριακή, 160-189 mg/dL είναι υψηλή και 190 mg/dL και άνω θεωρείται επικίνδυνη.

Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης δεν επαρκούν για τη μείωση της LDL, ενώ τα πολύ υψηλά επίπεδα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου. Τα ιδανικά επίπεδα HDL είναι μεταξύ 40 και 80 mg/dL.

Όπως αναφέρει το Scientific American, μια μελέτη σε περισσότερα από 400 000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι οι άνδρες με επίπεδα HDL κάτω από 40 mg/dL ή άνω των 80 mg/dL και οι γυναίκες με επίπεδα άνω των 100 mg/dL διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, ιδίως καρδιαγγειακού θανάτου.

Ταυτόχρονα, οι δύο υποομάδες ασθενών με στεφανιαία νόσο και επίπεδα HDL άνω των 80 mg/dL είχαν 96% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους με χαμηλά επίπεδα HDL.

Ομοίως, μια ιταλική μελέτη σε περισσότερους από 11 000 υπερτασικούς ασθενείς διαπίστωσε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε όσους είχαν επίπεδα HDL κάτω από 40 mg/dL και πάνω από 80 mg/dL.

Τα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την οστική πυκνότητα: μια μελέτη σε περισσότερους από 16.000 Αυστραλούς ηλικίας 70 ετών και άνω διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα HDL είχαν 33% υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος σε σχέση με τα άτομα με χαμηλά επίπεδα.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί τα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης είναι επιβλαβή. Μια πιθανότητα είναι ότι τα υψηλά επίπεδα μπορεί να αλλάξουν τη δομή του μορίου της HDL, έτσι ώστε η περίσσεια χοληστερόλης να μην απομακρύνεται από το αίμα, λέει ο Gaetano Santulli, καθηγητής και καρδιολόγος στο Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη, ο οποίος μελετά την HDL.

Οι HDL συντίθενται στο ήπαρ και στο έντερο και διευκολύνουν τη μεταφορά αποπρωτεϊνών μεταξύ των λιποπρωτεϊνών.Οι HDL διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντίστροφη μεταφορά της χοληστερόλης προς άλλες λιποπρωτεΐνες και το ήπαρ και στηναπομάκρυνση” της χοληστερόλης που εναποτίθεται στα τοιχώματα των αγγείων μέσω της LDL.

Από τη θετική πλευρά, πολύ υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης ανιχνεύονται σε λιγότερο από το 7% του γενικού πληθυσμού.Η HDL χοληστερόλη είναι πιο συχνή στις γυναίκες, αλλά είναι πιο επικίνδυνη στους άνδρες.Πηγή