Οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές στα σκυλιά, όπως το ξύσιμο, το γλείψιμο και το μάσημα είναι αρκετά συχνές και έχουν ποικίλες αιτίες. Μάλιστα, μπορούν να γίνουν επιβλαβείς για την υγεία του σκύλου αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά και έγκαιρα.

Επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για τους οποίους τα σκυλιά μασούν ή ξύνουν το σώμα τους, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αμέσως μόλις παρατηρήσετε κάποιο πρόβλημα.

Ο κτηνίατρος θα καταλάβει την αιτία αυτής της συμπεριφοράς και θα σας προτείνει τη καλύτερη θεραπεία. Ανάλογα με την αιτία της ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς του φιλαράκου σας, η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει:

1. Εξάλειψη των παρασίτων

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων αποπαρασίτωσης που θα συστήσει ο κτηνίατρος. Αν ο σκύλος έχει κολλήσει τσιμπούρια, δεν χρειάζεται μόνο αντιμετώπιση, αλλά και πρόληψη. Επιπλέον, εάν η αιτία είναι οι ψύλλοι, φροντίστε να πλένετε το κρεβάτι του και να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα τα χαλιά και τα έπιπλά σας σε τακτική βάση για να μειώσετε την πιθανότητα μιας εκ νέου προσβολής.

2. Αλλαγή τροφίμων

Εάν οι τροφικές αλλεργίες προκαλούν φαγούρα στο σκύλο σας, η εξάλειψη των πιθανών τροφών που προκαλούν την αντίδραση (όπως το βόειο κρέας ή το σιτάρι) μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει μια ειδική δίαιτα. Η προσθήκη συμπληρωμάτων λιπαρών οξέων στην κανονική τροφή του κατοικίδιου ζώου σας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ξηροδερμίας και να διατηρήσει το τρίχωμα του σκύλου σας υγιές.

3. Χρήση φαρμάκων

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τη θεραπεία υποκείμενων προβλημάτων που συμβάλλουν στην επίμονη φαγούρα του κατοικίδιού σας.

Συγχρόνως, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση τοπικών ή συστηματικών αντιβιοτικών, στεροειδών ή προϊόντων κατά του κνησμού για τη θεραπεία σημείων ανάφλεξης ή δερματικών λοιμώξεων.

4. Πρόληψη της συμπεριφοράς

Επειδή οι ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη και να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής του σκύλου σας, είναι σημαντικό να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να τον αποτρέψετε από το να μασάει, να γλείφει ή να ξύνεται υπερβολικά.

Μερικές ιδέες που μπορεί να σας λύσουν τα χέρια περιλαμβάνουν τη χρήση πικρών σπρέι για να αποθαρρύνετε το γλείψιμο, ένα ειδικό κολάρο για να μην πειράζει την ερεθισμένη περιοχή ή να τον κρατάτε απασχολημένο και υπό την επίβλεψή σας όταν είστε σπίτι.

5. Αντιμετώπιση άγχους ή πλήξης

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το καταναγκαστικό δάγκωμα, μάσημα ή γλείψιμο αναπτύσσεται ως απάντηση στον φόβο, το άγχος ή την ανεπαρκή διέγερση του ζώου. Για να μειώσετε αυτή την πιθανότητα, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει αρκετή άσκηση, προσοχή και αγάπη.

Κάτι εξαιρετικά χρήσιμο είναι να τον εκπαιδεύσετε να μασάει παιχνίδια για σκύλους ή κόκαλα για να ανακουφίσει το άγχος του αντί να επιδίδεται σε έντονη φαγούρα και ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές.

Αν και η φαγούρα δεν πάντα ανησυχητική στα σκυλιά, αν συνοδεύεται από επιμέρους συμπεριφορές, όπως γλείψιμο, δάγκωμα ή μάσημα συγκεκριμένων περιοχών στο σώμα του μπορεί να προμηνύει την ύπαρξη κάποιας ασθένειας ή παράσιτου.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προσέχετε τις αντιδράσεις του φίλου σας και αν δείτε κάτι σε έξαρση να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο για άμεση αντιμετώπιση της φλέγουσας κατάστασης.Πηγή