Ένας τόπος αντιθέσεων είναι η Φλώρινα. Από τη μία κατέχει την πρωτιά με το πιο ψυχρό κλίμα στην Ελλάδα και από την άλλη είναι μία πόλη με μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και ζεστασιά που την ανακαλύπτεις σε κάθε γωνιά της. Είναι, επίσης, η πόλη που συνδυάζει το σύγχρονο τρόπο ζωής με τον παραδοσιακό.

Όποιος βρεθεί στη Φλώρινα γοητεύεται από αυτήν. Οι φυσικές ομορφιές που την περιβάλλουν, εναλλάσσονται με το σκηνικό γαλήνης και ρομαντισμού. Χτισμένη σε υψόμετρο 687 μέτρων, στη δυτική Μακεδονία, η Φλώρινα κρατά αναλλοίωτη την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική της ταυτότητα, με χαρακτηριστικά δείγματα των περασμένων αιώνων, νεοκλασικής και μακεδονικής τεχνοτροπίας, και πολλά κτίσματα από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Σημείο αναφοράς της είναι ο ποταμός Σακουλέβας που τη διασχίζει, με εντυπωσιακά κτίρια να κοσμούν τις όχθες του, δημιουργώντας ένα σκηνικό που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από ταινία. Η, δε, βόλτα στα δρομάκια της είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, στο παρελθόν και στο παρόν, ανάμεσα σε κτίρια περασμένων εποχών και τη σύγχρονη πλευρά της πόλης.

Η Φλώρινα είναι μια ολοζώντανη πόλη, με πολιτιστικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η λειτουργία πλήθους μουσείων και πολιτιστικών κέντρων, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας και τα Λαογραφικά Μουσεία της Λέσχης Πολιτισμού Φλώρινας και του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης», το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Καλλιτεχνών, η Δημόσια Βιβλιοθήκη «Βασιλικής Πιτόσκα» αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος της ελληνιστικής πόλης, στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα.

Μάλιστα, ο λόφος του Αγίου Παντελεήμονα, αποτελεί αγαπημένο σημείο εξόρμησης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών. Διαθέτει μία υπέροχη θέα από την κορυφή του, αλλά και μαγευτικές διαδρομές μέσα στο δάσος με την πλούσια βλάστηση.

newsbeast.grΠηγή