Με το όνομά της να παραπέμπει στα πιο όμορφα και γλυκά συναισθήματα που μπορεί να νιώσει κανείς, η ιστορία που την ακολουθεί είναι εντελώς αντίθετη.

Ο λόγος για την Παραμυθιά, τη μαρτυρική κωμόπολη της Θεσπρωτίας, η οποία οφείλει την ονομασία της στην ομώνυμη Παναγία -στα αρχαία ελληνικά σημαίνει Παρηγορήτισσα- και την μεγάλη εκκλησία που σώζεται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση στο κέντρο της πόλης.

Η Παραμυθιά είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στη θέση της αρχαίας Εύροιας, σε υψόμετρο 350 μέτρων στους πρόποδες του όρους Γκορίλα. Στα όρια της πόλης βρίσκεται ο ποταμός Κωκυτός, γνωστός από την μυθολογία καθώς δημιουργήθηκε από τα δάκρυα των συγγενών των νεκρών όταν ο Άδης οδηγούσε τις ψυχές στον κάτω κόσμο.

Στα σημαντικά σημεία της το κάστρο της Παραμυθιάς και τα Βυζαντινά Λουτρά, το κάστρο της Ελέας και το εντυπωσιακό ρολόι, μοναδικό στο είδος του λόγω της κατασκευής του.

Αυτό, ωστόσο, για το οποίο είναι γνωστή η Παραμυθιά, το οποίο μάλιστα της έδωσε τον χαρακτηρισμό «μαρτυρική πόλη» είναι το τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της τριπλής κατοχής της Θεσπρωτίας (Ιταλικής, Γερμανικής, Μουσουλμανικής) στις 29 Σεπτεμβρίου του 1943 με 49 κατοίκους του χωριού να εκτελούνται χωρίς έλεος από τους κατακτητές.



Πηγή