Η μοναξιά επηρεάζει και τη σωματική υγεία, πέρα από την ψυχική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει χαρακτηρίσει επιδημία, ενώ έρευνα έχει δείξει ότι το κακό που προκαλεί είναι ακριβώς ίδιο με το να καπνίζεις 15 τσιγάρα την ημέρα.

Τα αίτια της μοναξιάς είναι ποικίλα. Περιλαμβάνουν κοινωνικούς, ψυχικούς, συναισθηματικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες».

Ο επικεφαλής της μελέτης, Βιβέκ Μέρτι, τονίζει πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, συνδέεται με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και αυτοκτονικών τάσεων ενώ, σε καθαρά σωματικό επίπεδο, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, άνοιας, εμφράγματος και πρόωρου θανάτου. «Έχει συνδεθεί ακόμη και με την πιο αργή ή/και φτωχότερη επούλωση τραυμάτων», σημειώνει.

Το να νιώθεις μοναξιά δεν σημαίνει ότι φταις. Δεν σημαίνει, επίσης, ότι είσαι μόνος όχι στη ζωή σου, αλλά γενικά. Καθένας δίπλα σου μπορεί να αισθάνεται ακριβώς το ίδιο και να μην το γνωρίζεις. Τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις, λοιπόν;

Το CDC έχει μερικές συμβουλές:

  • Ξεκίνα μία συζήτηση

«Ευχαριστώ, Captain Obvious», θα πεις, και θα έχεις δίκιο. Περίμενε, όμως. Αν αφιερώσεις έστω 15 λεπτά μέσα στην ημέρα για να μιλήσεις με κάποιον, απλώς να ρωτήσεις τι κάνει και να πείτε μερικά νέα, έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα.

  • Χρησιμοποίησε τα social media

Πάρε χρόνο και, αντί να κοιτάς απλώς TikToks και IG stories, μίλα με τους ιντερνετικούς σου «φίλους».

  • Δώσε ένα χέρι βοηθείας

Η δύναμη του να προσφέρεις είναι τεράστια. Μπορεί να κάνεις κάτι μικρό –να δώσεις τη σειρά σου στο σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, ή να βοηθήσεις έναν γείτονα που δεν μπορεί να κουβαλήσει κάτι βαρύ. Αμέσως, θα συνδεθείς με έναν άνθρωπο, έστω και για λίγο.

Μπορεί να μοιάζει αστείο, αλλά η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη. Διάβασε το βιβλίο σου, άκου μουσική, κάνε γυμναστική και σκέψου πόσα έχεις καταφέρει. Σίγουρα είναι πολλά και σίγουρα επιλέγεις να τα αγνοείς.Πηγή