Τι αποκαλύπτει μελέτη με σχεδόν μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες. Πως άλλαξε η αρτηριακή πίεσή τους μεταξύ 2018 και 2020. Που μπορεί να οφείλονται οι διαφορές.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός είχε συνέπειες στην αρτηριακή πίεση πολλών ανθρώπων, ακόμα κι αν δεν μολύνθηκαν από τον επικίνδυνο ιό, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι πολλοί εκδήλωσαν υπέρταση, ενώ άλλοι παρουσίασαν επιδείνωση εκείνης που ήδη είχαν.

«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Luke J. Laffin, διευθυντής στο Κέντρο Διαταραχών Αρτηριακής Πιέσεως της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Ακόμα και μια μικρή αύξηση στην αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άλλων αρνητικών καρδιαγγειακών επεισοδίων».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Circulation. Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 464.585 άνδρες και γυναίκες, που υποβάλλονταν σε μετρήσεις της αρτηριακής πιέσεώς τους κάθε χρόνο μεταξύ 2018 και 2020. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 46 έτη. Με βάση τα αποτελέσματα κάθε χρονιάς, οι ερευνητές τους ταξινομούσαν σε τέσσερις κατηγορίες:

  1. Φυσιολογική πίεση
  2. Αυξημένη πίεση
  3. Υπέρταση 1ου βαθμού
  4. Υπέρταση 2ου βαθμού

Τα ευρήματα

Όπως έδειξε η σύγκριση των στοιχείων, πριν από την πανδημία η αρτηριακή πίεση των εθελοντών ήταν σχετικά σταθερή. Μετά την έναρξή της, όμως, υπήρξαν σημαντικές αλλαγές.

Στις γυναίκες παρατηρήθηκε αύξηση στην αρτηριακή πίεση, τόσο στη συστολική όσο και στη διαστολική. Η συστολική είναι η πίεση όταν η καρδιά εξωθεί αίμα και η διαστολική μεταξύ των κτύπων, όταν η καρδιά αναπαύεται.

Αυξήθηκε επίσης η συστολική πίεση στους μεγαλύτερης ηλικίας εθελοντών και η διαστολική στους νεότερους.

Επιπλέον, μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου 2020 αυξήθηκαν κατά 26,8% οι εθελοντές που «ανέβηκαν» κατηγορία υπέρτασης. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν λιγότεροι όσοι κατόρθωσαν να ρυθμίσουν την υπέρτασή τους και να «κατέβουν» κατηγορία.

Φωτογραφία: iStock

iatropedia.gr



agrinio24.gr