Η πρώτη «έξυπνη» πόλη της Ευρώπης ήδη βρίσκεται στα σπάργανα, ενώ σύμφωνα με τα πλάνα, αναμένεται να λειτουργήσει στην Ισπανία το 2023.

Η «Elysium City», όπως λέγεται θα λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια, ενώ θα αποτελεί ταυτόχρονα οικιστική περιοχή αλλά και τουριστικό προορισμό.

Θα διαθέτει τον δικό της σταθμό τρένων υψηλής ταχύτητας, μαρίνα, ελικοδρόμιο, θεματικό πάρκο τύπου Disney, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου χωρητικότητας 40.000 θέσεων, πολυτελή θέρετρα και γήπεδο γκολφ 18 οπών.

Ιθύνων νους του καινοτόμου αυτού project είναι ο John Cora, ο πρώην διευθυντής της Walt Disney, ενώ το όλο έργο ανέλαβε η εταιρεία Cora Alpha, το οποίο θα φέρει σε πέρας σε δύο φάσεις.

Πρόκειται για την πρώτη βιώσιμη «έξυπνη» πόλη στην Ευρώπη, η οποία έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τους 17 στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Η πρώτη φάση λειτουργίας της αναμένεται να εγκαινιαστεί το 2023, ενώ η δεύτερη το 2028 με τις προσθήκες επιπλέον πολυτελών ξενοδοχείων, την δημιουργία ενός ιππικού κέντρου καθώς και την λειτουργία αγωνιστικού στίβου της Φόρμουλα Ένα.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του project, τόσο η κατασκευή όσο και ο σχεδιασμός λειτουργίας της «Elysium City» θα προάγουν την αειφορία, την αποδοτικότητα και την ποιότητα ζωής, ενώ μόνο για τον πρώτο χρόνο λειτουργία της αναμένεται να προσελκύσει 4,5 εκατομμύρια επισκέπτες.Πηγή