Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Science Daily» υποστηρίζει πως το 40% των πράξεών μας μέσα στην καθημερινότητα βασίζονται σε συνήθειες κι όχι σε αποφάσεις. Αναμφισβήτητα, κάποιες από τις αποφάσεις που θα χρειαστεί να λάβουμε μπορεί να είναι καθοριστικές, ενώ κάποιες άλλες να μας επηρεάσουν λιγότερο. Δεν έχουν όλες την ίδια σημασία, συνεπώς δε χρειάζεται να αφιερώνουμε σε όλες την ίδια προσοχή και ενέργεια.
Τα στοιχεία της έρευνας αναφέρουν πως όσες περισσότερες αποφάσεις πρέπει να πάρεις σε μια ημέρα τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να κάνεις κάποιο λάθος, που αργότερα μπορεί να σου στοιχίσει. Για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας που πρέπει συνεχώς να αποφασίζει για σημαντικά θέματα της δουλειάς του, είναι λογικό κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα να εξαντληθεί και να νιώσει ψυχικά και σωματικά αδύναμος να συνεχίσει να σκέφτεται με τον ίδιο ρυθμό. Επιπλέον, ενδέχεται οι αποφάσεις που θα λάβει μετά το μεσημέρι να είναι λανθασμένες, διότι δεν έχει την ίδια συγκέντρωση που είχε τις πρωινές ώρες.
ύμφωνα με τη Νευροεπιστήμη, ο εγκέφαλός μας διασπά διάφορα συστατικά για να απελευθερώσει ενέργεια. Ένα από αυτά είναι το γλουταμινικό οξύ, το οποίο πρέπει να υπάρχει στη σωστή συγκέντρωση και στη σωστή περιοχή, ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά ο εγκέφαλος. Όταν αυτό υπάρχει σε αφθονία, επηρεάζεται ο τρόπος που σκεφτόμαστε και λαμβάνουμε αποφάσεις.
Σε ένα πείραμα που δημοσιεύτηκε στο «Current Biology», συμμετείχαν δύο ομάδες, οι οποίες κλήθηκαν να εργαστούν για 6,5 ώρες κάνοντας τις ίδιες εργασίες, αλλά με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Η πρώτη ομάδα είχε να αντιμετωπίσει δυσκολότερα θέματα από τη δεύτερη. Όταν μετρήθηκαν οι δείκτες κόπωσης των συμμετεχόντων, αυτοί που ανήκαν στην πρώτη ομάδα είχαν υψηλότερα ποσοστά.
Μία άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στο «Chronobiology International» απέδειξε πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται τις πρωινές ώρες τείνουν να είναι πιο σωστές και πιο ουσιώδεις, ενώ όσες παίρνουμε το απόγευμα ή τις βραδινές ώρες συνήθως είναι παρορμητικές. Συνεπώς, όσο η κούραση αυξάνεται τόσο επηρεάζεται η κρίση μας και υποκύπτουμε σε λάθη.
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, λοιπόν, θα είναι ωφέλιμο για την καθημερινότητά μας να αποφασίζουμε για κρίσιμα θέματα τις πρωινές ώρες, πριν επιβαρύνουμε το μυαλό μας με άλλα πράγματα που ενδεχομένως έχουν μικρότερη σημασία. Αν καταφέρουμε να κάνουμε αυτή την αλλαγή – χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχουμε την ημέρα μας στο 100% – τότε οι αποφάσεις μας θα είναι εξυπνότερες και εμείς θα νιώθουμε πιο παραγωγικοί.