Η συγγνώμη δεν είναι απλά μια λέξη και πολλές φορές δεν αρκεί από μόνη της για να επανορθώσουμε ένα λάθος που έχουμε κάνει. Είναι μια τέχνη που, για να πετύχει, πρέπει να συνδυάζεται με αξίες όπως η ειλικρίνεια, η αυτοκριτική και η ενσυναίσθηση. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πώς να ζητάμε ουσιαστικά συγγνώμη από έναν άνθρωπο, ώστε εκείνος να μπορέσει να μας ξαναεμπιστευτεί.
Ακολουθεί, λοιπόν, ένας πρακτικός οδηγός για να μετατρέψετε τις συγγνώμες σας σε αυθεντικές πράξεις, ικανές να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη, την ηρεμία και τη σύνδεση με ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εσάς.
Πρώτος τρόπος για να ζητήσουμε συγγνώμη: Αποδεχόμαστε την ευθύνη μας
Αναρωτιέστε πώς να αναγνωρίσετε με ειλικρίνεια τα λάθη σας, κάνοντάς το άλλο άτομο να καταλάβει την πραγματική σας συνείδηση και αποδεικνύοντας με πράξεις ότι θέλετε να αλλάξετε; «Το να ζητάμε συγγνώμη σημαίνει να αναλαμβάνουμε πλήρως τις ευθύνες μας», εξηγεί η γιατρός και ψυχοθεραπεύτρια EMDR, Έλισα Στεφανάτι. Είναι το σημαντικότερο βήμα να αναγνωρίζουμε το λάθος μας χωρίς να δικαιολογούμαστε, δείχνοντας ότι κατανοούμε το λάθος μας και τις συνέπειές του στα συναισθήματα του άλλου ατόμου.
Δεύτερος τρόπος για να ζητήσουμε συγγνώμη: Είμαστε ειλικρινείς
Η ειλικρίνεια είναι το πραγματικό κλειδί για να ζητήσουμε μια ουσιαστική συγγνώμη. Δεν αρκεί να πούμε «συγγνώμη» για να απαλλαγούμε από την ενοχή, αλλά είναι βασικό το άλλο άτομο να αντιληφθεί την ειλικρίνειά μας. Μόνο έτσι μπορούμε να ξαναχτίσουμε έναν δεσμό που να βασίζεται στην εμπιστοσύνη.
Τρίτος τρόπος για να ζητήσουμε συγγνώμη: Μιλάμε με τις πράξεις μας
Είναι πολύτιμο να συνοδεύσουμε την μεταμέλεια μας με πράξεις που αποδεικνύουν ότι καταλάβαμε το λάθος μας και ότι είμαστε διατεθειμένοι να δεσμευτούμε για να μην το επαναλάβουμε. Αυτό μπορεί να γίνει, ψάχνοντας και βρίσκοντας άμεσες λύσεις για να διορθώσουμε ένα λάθος που κάναμε.
Τέταρτος τρόπος: Είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε ήρεμα
Το να δώσουμε στον άλλον χώρο να εκφράσει αυτό που αισθάνεται, είναι μια ένδειξη σεβασμού για τα συναισθήματά του. Δεν πρέπει να τον διακόπτουμε και να προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, αλλά να ακούμε με ενσυναίσθηση, ακόμα κι αν αυτό μπορεί να είναι δύσκολο.
Πέμπτος τρόπος: Προσαρμοζόμαστε στην προσέγγιση του ατόμου που έχουμε απέναντί μας
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ένας παγκόσμια έγκυρος τρόπος για να ζητήσεις συγγνώμη. Προσπαθήστε να καταλάβετε ποια στάση είναι πιο αποτελεσματική για τον κάθε άνθρωπο, κατανοώντας τον χαρακτήρα του και προσαρμόζοντας ανάλογα τη στάση σας απέναντί του. Η κάσθε περίπτωση είναι διαφορετική και πρέπει να την λαμβάνουμε υπόψη μας.
Έκτος τρόπος: Η γλώσσα του σώματος έχει μεγάλη σημασία
Το βλέμμα, ο τόνος της φωνής και η στάση του σώματος είναι θεμελιώδη στοιχεία όταν ζητάμε συγγνώμη. Ειδικά το βλέμμα, μπορεί να δείξει όλες τις ειλικρινείς προθέσεις μας. Κοιτάξτε τον άλλο κατάματα και με ειλικρίνεια επικοινωνήστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας.
Έβδομος τρόπος: Δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο για να τον συγχωρήσουμε
Η συγνώμη είναι μια διαδικασία που αφορά και εκείνον που ζητάει συγχώρεση. Είναι πολύτιμο να μάθουμε να συγχωρούμε τον εαυτό μας για τα λάθη που κάναμε. Μονάχα έτσι θα μπορέσουμε να εκφράσουμε με ειλικρίνεια την μεταμέλειά μας, οικοδομώντας στο μέλλον πιο υγιείς, αυθεντικές και γεμάτες σεβασμό σχέσεις.