Πανάκριβα θα κοστίσει στην Τρ. Πειραιώς η προσπάθεια να “καθαρίσει το τοπίο” στη MIG, προκειμένου να διασφαλίσει τα δάνειά της και παράλληλα να επιτύχει εξυγίανση της εταιρείας: Θα αναγκαστεί να αγοράσει όλες τις μετοχές της MIG που θα της προσφέρουν, σε τιμή υπερδιπλάσια από την υψηλότερη του προηγούμενου μήνα και σχεδόν πενταπλάσια(!) από την χαμηλότερη.

Θα πληρώσει συγκεκριμένα 0,165 ευρώ ανά μετοχή – όσα έδωσε προχθές για να αγοράσει πακέτο μετοχών (5,02% της MIG), προκειμένου να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον εφοπλιστή Μάριο Ηλιόπουλο και άλλους νέους μεγαλομετόχους-κερδοσκόπους, που προσπαθούσαν να μπλοκάρουν  το deal ανταλλαγής δανείων της MIG (442 εκατ. ευρώ) με πακέτο μετοχών της θυγατρικής της Attica Group.

Αντιμέτωπη με αυτή την ομάδα νέων μετόχων-κερδοσκόπων, η τράπεζα επέλεξε ως λύση να αγοράσει πακέτο μετοχών MIG (5,02%) και να ανεβάσει το ποσοστό συμμετοχής της σε 36,22%. Υπερβαίνοντας το όριο του 33,33% είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να καταθέσει δημόσια πρόταση για εξαγορά όλων των υπόλοιπων μετοχών.

 Μπορεί λοιπόν να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της MIG και να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των σχεδιασμών της. Ομως το τίμημα είναι πολύ υψηλό – σε σχέση με την πρόσφατη χρηματιστηριακή αξία της MIG (πριν ξεκινήσει ο πόλεμος Ηλιόπουλου -Τρ. Πειραιώς), αλλά και σε σχέση με την καθαρή θέση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της.

Η κίνηση προκάλεσε αίσθηση στην αγορά, αλλά και εύλογα ερωτηματικά: Γιατί η τράπεζα αποφάσισε να πληρώσει έως 155 εκατ. ευρώ (τόση είναι η κεφαλαιοποίηση της MIG με τη μετοχή στα 0,165 ευρώ), για μιά εταιρεία που η χρηματιστηριακή της αξία κυμαινόταν μεταξύ 27-35 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα;

 Χρηματιστηριακοί και επιχειρηματικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι παρά τις αντιρρήσεις της πλευράς Ηλιόπουλου, η τράπεζα είχε τη δυνατότητα να ξεπεράσει τον σκόπελο και να εκμαιεύσει απόφαση δεύτερης ή τρίτης επαναληπτικής Γενικής Συνέλευσης της MIG για ανταλλαγή του χρέους της με το πακέτο μετοχών της θυγατρικής Attica Group. Ηταν απλώς θέμα χρόνου λίγων εβδομάδων.

 Το αποτέλεσμα πάντως είναι επωφελές για τους μικρομετόχους της MIG και τους κερδοσκόπους-traders poy αγόραζαν μανιωδώς MIG το τελευταίο 10ήμερο, όταν άρχισε η κατακόρυφη άνοδος της μετοχής από τα 0,06 ευρώ στα 0,12 – και στα 0,165 στη συνέχεια, όταν έγινε γνωστό οτι η Πειραιώς θα καταθέσει δημόσια πρόταση.

Επισημαίνεται ότι πριν από ένα μήνα η μετοχή κινούνταν στα 0,033 ευρώ. Από τότε, όποιος αγόρασε σε οποιαδήποτε τιμή, αποκομίζει ιλιγγιώδη απόδοση – έως 400%(!) σε λίγες εβδομάδες ή ημέρες.

 Τεράστιο κέρδος (πάνω από 250%) πρέπει να αποκομίζει και ο Μ. Ηλιόπουλος, που φέρεται να αγόρασε μεγάλο μέρος του πακέτου του (περίπου 4,8%) στα 0,045 ευρώ…

 

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου η τιμή στις εξωχρηματιστηριακές μεταβιβάσεις (OTC), με τις οποίες απέκτησε η Τράπεζα Πειραιώς τις μετοχές του Α. Στάμου είναι 0,165 ευρώ και αποτελούν σύμφωνα με το σχετικό νόμο το “κατώφλι” για τη δημόσια προσφορά της Πειραιώς, καθώς ο νόμος αναφέρει ότι:

Σε περίπτωση υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, ως εύλογο και δίκαιο Αντάλλαγμα κατά την έννοια της παραγράφου 1 του άρθρου 7 θεωρείται τίμημα σε μετρητά ανά μετοχή το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο:

(α) από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή της κινητής αξίας, που αποτελεί αντικείμενο της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, κατά τους έξι (6) μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας κατά την οποία ο προτείνων κατέστη υπόχρεος να υποβάλει δημόσια πρόταση, ούτε

«(β) από την υψηλότερη τιμή στην οποία το υπόχρεο πρόσωπο ή κάποιο από τα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του ή συντονισμένα με αυτό απέκτησε κατά τους δώδεκα (12) μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας κατά την οποία ο προτείνων κατέστη υπόχρεος να υποβάλει δημόσια πρόταση, κινητές αξίες που αποτελούν αντικείμενο της δημόσιας πρότασης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι άμεσες ή έμμεσες αγορές εκ μέρους του προτείνοντα, μεταγενέστερες της συγκεκριμένης ημερομηνίας, όπως οι σημερινές, ΔΕΝ μεταβάλλουν αυτή την υποχρέωση, ακόμη κι αν γίνονται σε υψηλότερη τιμή.

Το εάν η Τράπεζα Πειραιώς θα επιλέξει να δώσει premium σε σχέση με την τιμή στην οποία αγόρασε τα πακέτα του κ. Στάμου της ROLOPACK παραμένει άγνωστο. Ωστόσο με δεδομένο ότι ήδη αυτή η τιμή προεξοφλεί με premium, όλες τις θετικές προσδοκίες για το ορατό μέλλον της MIGΜΙΓ +29,91%, κάτι τέτοιο θεωρείται αμφίβολο από στελέχη της αγοράς.

Οπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, στις 26 Ιανουαρίου έγινε εξωχρηματιστηριακα κι ένα ακόμη μεγάλο πακέτο, που ισοδυναμεί με λίγο λιγότερο από 5% της MIGΜΙΓ +29,91% σε τιμή 0,043 ευρώ. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι πρόκειται για πακέτο που αγοράστηκε από την πλευρά Μάριου Ηλιόπουλου λίγο πριν κάνει τη σχετική ανακοίνωση ότι πέρασε το 5%, στις 30 Ιανουαρίου, αγοράζοντας και πρόσθετες μετοχές μέσω Χρηματιστηρίου.sofokleousin.gr