Η Βάσω Λασκαράκη αποκαλύπτει ποια είναι η πιο δύσκολη στιγμή σε ένα διαζύγιο

Ήταν τέλη Σεπτέμβρη του 2017 όταν η Βάσω Λασκαράκη και ο Γιάννης Τσιμιτσέλης ανακοίνωσαν με μια επιστολή πως οι δρόμοι τους χωρίζουν τονίζοντας πως πάντα θα τους ενώνει η 5χρονη, σήμερα, κόρη τους Εύα, και για εκείνη θα είναι πάντα οι γονείς της.

Δυο χρόνια μετά και έχοντας προχωρήσει στη ζωή της η ηθοποιός μιλά στο People για όλα όσα έμαθε σε αυτό το δύσκολο ταξίδι αλλά και για τον τρόπο που κατάφερε να αισιοδοξεί.

Είσαι στην καλύτερή σου φάση ή απλώς ξύπνησες χαρούμενη;

Έχω αποφασίσει, τα τελευταία χρόνια, να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και να αισιοδοξώ περισσότερο. Η ζωή συνεχίζει, δεν σταματάει με τίποτα. Στο σήμερα νιώθω πολύ καλά.

Φανταζόσουν ότι θα βίωνες ξανά τόσα έντονα συναισθήματα μετά το διαζύγιο;

Κανένα διαζύγιο δεν είναι εύκολο ούτε αντιμετωπίζεται με γέλια και χαρές. Φέρνει κλάματα, δυστυχία, αγωνία, όμως τίποτα στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο. Αν υπάρχει καλή θέληση και από τους δύο και κοινός σκοπός, που στη δική μας περίπτωση είναι το παιδί, μπορείς να προχωρήσεις παρακάτω και να αντιμετωπίσεις ό,τι φέρει η ζωή.

Σωστά, όταν υπάρχει «παιδεία διαζυγίων», όπως δήλωσες και σε πρόσφατη συνέντευξή σου στην Ελεονώρα Μελέτη.

Ακριβώς!

Τι σε έκανε να το σκεφτείς;

Όταν βιώνεις μια κατάσταση, επειδή σε αφορά πολύ, τη συναντάς συνεχώς μπροστά σου. Από τη στιγμή που ανακοινώσαμε το διαζύγιο, παντού άκουγα για δύσκολες καταστάσεις, χωρισμούς και προβληματικές σχέσεις. Με λύπη διαπίστωσα πως τα μεγαλύτερα θύματα είναι τα παιδιά, όχι επειδή χωρίζουν οι γονείς τους, αλλά επειδή γίνονται μπαλάκια ή μοχλός πίεσης ανάμεσα σε δύο ενήλικες που θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν τα πράγματα πιο ώριμα στη ζωή.

Πώς κατάφερες να διαφέρεις από τη συνήθη κατάσταση;

Είχα την «τύχη» και την εξυπνάδα να διαχειριστώ το διαζύγιό μου με μεγάλη ωριμότητα. Και γι’ αυτό είμαι πιο περήφανη από όλα στη ζωή μου. Δεν νομίζω ότι αφορά κανένα παιδί το διαζύγιο των γονιών του ως διαδικασία. Το αφορά ότι αλλάζει η ζωή του, ότι αλλάζουν οι συνήθειές του, ίσως ο τόπος διαμονής του, αλλά όχι το τι συμβαίνει ανάμεσα στους γονείς του. Δεν το αφορά καθόλου να γίνει μπαλάκι σε όλη αυτή την ιστορία. Το μόνο που έχει σημασία είναι να νιώθει ασφάλεια, ηρεμία και απεριόριστη αγάπη. Να μην αισθάνεται ότι ζει σε εμπόλεμη ζώνη. Το παιδί θέλει τους γονείς του, όποια κι αν είναι η συναισθηματική κατάσταση μεταξύ τους. Για εκείνο ήταν, είναι και θα είναι οι δύο πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή του.

Το παιδί είναι και ανασταλτικός παράγοντας στην απόφαση ενός διαζυγίου;

Όταν έχεις παιδί, η απόφαση δεν είναι εύκολη. Προσπαθείς περισσότερο να κρατήσεις την οικογένειά σου και παλεύεις για εκείνη. Το παν όμως είναι να μπορείς να είσαι καλά εσύ μέσα σου, γιατί μόνο έτσι θα μπορείς να είσαι καλός γονέας. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα πάντα και πολλές φορές οι ενοχές που νιώθουν –και δεν μοιράζονται– για την κατάσταση που βιώνουν οι γονείς δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη μετέπειτα ζωή τους.

Η πιο δύσκολη στιγμή σε ένα διαζύγιο ποια είναι;

Η συνειδητοποίηση και η αποδοχή της κατάστασης.

Πιστεύεις ότι βγήκες αλώβητη από αυτό;

Εγώ λέω ότι βγήκα αλώβητη, αλλά ο χρόνος θα δείξει πώς έχει καταγραφεί μέσα μου.


Πηγή

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ