Η Warner Chappell Music αγόρασε τα δικαιώματα του ρεπερτορίου του David Bowie έναντι του ποσού των 250 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων, στο τελευταίο επεισόδιο μιας σειράς απόκτησης καταλόγων σπουδαίων καλλιτεχνών της μουσικής.

Από το πρώτο άλμπουμ “David Bowie” του 1967 στο μεταθανάτιο “Toy”, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2021, «αυτή η ιστορική συμφωνία περιλαμβάνει το σύνολο του έργου του David Bowie», ήτοι 26 άλμπουμ που ηχογραφήθηκαν από τον καλλιτέχνη και εκατοντάδες τραγούδια, μεταξύ άλλων τα θρυλικά “Space Oddity”, “Ziggy Stardust”, “Heroes” ή “Let’s Dance”, ανακοίνωσε με ενθουσιασμό η Warner Chappell Music.

Η θυγατρική του αμερικανικού ομίλου Warner Music, ενός από τους κολοσσούς της μουσικής βιομηχανίας μαζί με τη Sony και την Universal, δεν διευκρινίζει το ποσό αγοράς. Αυτό θα ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Variety.

Πρόδρομος της γκλαμ-ροκ, ικανός να δημιουργεί μοναδικά σύμπαντα με τους φανταστικούς χαρακτήρες του, όπως τον Major Tom ή τον Ziggy Stardust, ο David Bowie παραμένει ένας από πιο επιδραστικούς μουσικούς του 20ου αιώνα.

Ο Βρετανός θα γιόρταζε τα 75 χρόνια του την 8η Ιανουαρίου, εάν δεν είχε πεθάνει πριν από σχεδόν 6 χρόνια, στις 10 Φεβρουαρίου του 2016, από καρκίνο.

Η συμφωνία, την οποία υπέγραψαν οι κληρονόμοι του David Bowie, σημαίνει ότι η Warner είναι πλέον ιδιοκτήτρια ολόκληρης της συλλογής του σπουδαίου καλλιτέχνη, ως δημιουργού και τραγουδιστή κι ενώ ο όμιλος διαχειριζόταν ήδη τον κατάλογό των ηχογραφημένων κομματιών του.

Η συναλλαγή αυτή είναι το τελευταίο επεισόδιο μας μακράς σειράς εξαγορών έργων καλλιτεχνών που έχουν πεθάνει ή που ζουν ακόμη, όμως θεωρούνται διαχρονικοί, τα οποία έχουν αναδειχθεί σε πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία κυρίως μετά την επανάσταση του streaming.

Τελευταίος σε σειρά, ο Μπρους Σπρίνγκστιν πούλησε το έργο του στη Sony, στα μέσα Δεκεμβρίου, έναντι ενός ποσού που υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Πριν από αυτόν, η Τίνα Τέρνερ, ο Νιλ Γιανγκ και ο Μπομπ Ντίλαν είχαν συνάψει ανάλογες συμφωνίες.



Πηγή